latinica  ћирилица
19/07/2017 |  20:05 ⇒ 20/07/2017 | 11:54 | Аутор: РТРС

Цвијановић у Телерингу: Опозиција одавно изгубила политички правац (ВИДЕО)

Република Српска није презадужена, у марту смо имали највећу стопу запослености откад се води та евиденција и све њене институције функционишу без проблема, изјавила је предсједница Владе Жељка Цвијановић у емисији Телеринг Радио-телевизије Републике Српске. Цвијановићева је говорила, између осталог, о односу српских представника који су у власти на бх. нивоу према Републици Српској, новом закону који би требало да помогне у рјешавању проблема у Робним резервама, као и нападима на РТРС.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Опозиција у Српској одавно је изгубила политички правац, па им је још преостало да креирају лажи заједно са партнерима из Сарајева да у Српској само влада криминал и ништа не фунцкионише, рекла је у емисији Телеринг предсједница Владе. Због недостатка тема, одлучили су да политичке поене купе на галами, без икаквих доказа, а то им неће помоћи, поручује Цвијановићева.

- Зашто реагујем на опозицију? Зато што су упали у замку политичког Сарајева које их је самљело, узело, исконзумирало у потпуности. Они су прихватили ту логику да се обрачунавају са Републиком Српском, са њеним институцијама и грађанима, само зато што не подносе да је СНСД на власти - каже Цвијановићева.

Цвијановић је рекла да опозиција неће смијенити ни њу нити Владу, јер нема инструменте за то, односно довољан број гласова у НСРС.

- Одавно су показали да немају капацитет за парламентрано дјеловање у том смислу, не само овдје гдје су опозиција, већ и тамо гдје су на власти - губитком парламентарне већине у парламенту БиХ - рекла је она.

Говорећи о интерпелацији опозиције у вези са економском ситуацијом која је упућена у НСРС, те најаву да ће бити још интерпелација о различитим областима, Цвијановићева је рекла да опозиција годинама прича исте приче и да још нису научили лекцију да треба нешто да мијењају или у раду или теме, с обзиром на то да годинама губе изборе.

Када је ријеч о најновијем проблему- Транспортној заједници, Цвијановићева је поручила да су још у фебруару тражили да се поштује Реформска агенда и почну разговори о Транспортној заједници. Тек када је дошло 5 до 12, јавили су нам се, а тада је већ било касно, каже Цвијановићева.

- То се појавило као тема за коју су они били неспремни, апсолутно неспремни. Шта им је фалило да проведу четири мјесеца усаглашавајући одређене ствари и ставове, да оду тамо као људи и кажу "Ово је став БиХ, обезбиједили смо да се све дешава на начин који је исправан и на који су сви заступљени, јер је ово важна прича и важна тема за све нивое власти". Зашто не оду тамо да се похвале како су нешто искоординисали у свему томе? Зашто им сваки пут треба неко из Републике Српске, односно не неко, већ Република Српска коју ће они тамо прозивати? - пита Цвијановићева.

Српска неће остати без функције робних резеви, без обзира што то предузеће иде у стечај. Новим Законом о интервентним набавкама, само ћемо додатно уредити тај сегмент, по узору на земље у региону, поручила је Цвијановићева.

- Лично мислим да је одређена грешка направљена самом трансформацијом Робних резерви и да је тада дошло до одређених проблема, које уопште нисмо могли да "испегламо" све ове године. Осим тога, ту је и дуг и однос који смо имали са Управом за индиректно опорезивање. Могуће је да је могло да буде неког другог лијека. Кажем могуће, не могу да тврдим да је било или није. Можда су се неке ствари могле предуприједити, али просто су се низале једна за другом и довеле су до садашњег стања - рекла је Цвијановићева.

Говорећи о најновијим нападима опозиције у Српској на РТРС, предсједница Владе је поручила да је Јавни сервис Српске један од стубова ослонца овог ентитета. Опозиција тим нападима жели да уништи медиј којем грађани Српске највише вјерују, поручила је предсједница Владе.