latinica  ћирилица
19/07/2017 |  19:21 ⇒ 21:39 | Аутор: РТРС

Вулин: НАТО да заузме став о неприхватљивости Косовских оружаних снага

Србија очекује да НАТО заузме став да је неприхватљива измјена мандата и трансформација Косовских снага безбједности у такозване оружане снаге, рекао је данас министар одбране Србије Александар Вулин.
Александар Вулин (Фото: O.Bunić/RAS Srbija) -
Александар Вулин (Фото: O.Bunić/RAS Srbija)

"Нема војске на Косову и Метохији, осим Кфора. Та одговорност не може бити пренесена на било коју другу институцију или организацију", рекао је Вулин на састанку са врховним командантом НАТО-а за Европу генералом Куртисом Скапаротијем.

Вулин је захвалио на улози коју НАТО има у контигенту Кфора и нагласио да је ријеч о јединој институцији коју Србија сматра одговорном за одржавање мира и безбједности на територији Косова и Метохије, саопштено је из Министарства одбране Србије.

Он је истакао да Србија придаје посебан значај регионалној сарадњи и као фактор стабилности подржава регионалне безбједносне иницијативе, те да у потпуности поштује евроатлантска и европска опредјељења својих сусједа.

"Такође, очекујемо да се на исти начин односи према нашим одлукама", истакао је Вулин.

Он је поновио да је дугорочно стратешко опредјељење Србије да задржи статус војно неутралне државе, али да је вољна да сарађује са свим релевантним актерима у домену међународних односа и безбједности.

Вулин је додао да се са НАТО-м то успјешно реализује у оквиру расположивих механизама Партнерства за мир.

Он је рекао да Србија остаје посвећена тражењу заједничког одговора на савремене изазове, ризике и пријетње безбједности у виду вјерског екстремизма, организованог криминала, страних бораца и тероризма.

На састанку је било ријечи о јачању међусобног повјерења и разумијевања успостављеног у претходном периоду.

Извор: СРНА