latinica  ћирилица
19/07/2017 |  18:51 ⇒ 20/07/2017 | 12:15 | Аутор: РТРС

Пала оптужница за референдум; Из Српске порука- логичан и легитиман исход (ВИДЕО)

Оптужница Тужилаштва БиХ против предсједника и чланова Комисије за спровођење референдума о Дану Републике пала је на првом кораку. Судија за претходно саслушање оптужницу је одбацио као неосновану.
Републичка комисија за спровођење о Дану Републике - Фото: РТРС
Републичка комисија за спровођење о Дану РепубликеФото: РТРС

Ништа друго нису очекивали Синиша Каран, Драгољуб Рељић, Горан Змијањац и Милан Петковић, које је Тужилаштво оптужило да нису извршили одлуку Уставног суда БиХ о привременој мјери обустављања примјене Одлуке о расписивању референдума о 9. јануару. Из Српске једногласна порука да је једино овакав исход био логичан и легитиман.

Немогуће је извести закључак о постојању основане сумње да оптужени нису поштовали одлуку Уставног суда БиХ- закључак је судије за претходно саслушање, којим су предсједник и чланови Комисије за спровођење референдума ослобођени оптужнице. Такав епилог једини је могућ и исправан, поручују из Комисије.

- Ово је једна од ријетких исправних одлука Суда БиХ. То је потврда онога што смо говорили, да је Тужилаштво неуставна категорија под страшним политичким притиском, да доноси политичке одлуке и то је страшно за било коју државу, јер нарушава уставни поредак и владавину права - сматра Синиша Каран, предсједник Комисије.

Очигледно да је предмет доспио у руке честитог судије и он, очекивано, није нашао доказе који потврђују наводе из оптужнице, јер ни не постоје, кажу чланови Комисије. Због тога је, сматрају, оптужница и одбијена.

- Сада предстоји подношење тужбе за накнаду штете против БиХ, због нарушавања угледа и части. Ја ћу то урадити, јер неко мора да плати штету због свог овог блаћења нашег имена и прича да нисмо поштовали одлуку Суда. Ми смо само радили свој посао. Одбрањена је част Републике Српске - наглашава Милан Петковић.

За Драгољуба Рељића одлука је очекивана.

- Суд је поштовао одредбе о кривичном поступку и једина логична одлука је доношење рјешења о одбијању оптужнице - каже Рељић.

Исту поруку шаље предсједник Републике Српске Милорад Додик, рекавши да је оваква одлука једини логичан исход. И поред тога, поручује да и даље нема повјерења у правосуђе БиХ, јер је Тужилаштво политички инструисано, а ни Суд није показивао способност да се одупре политичком утицају.

- Ово је једино логично и правно исправно. То говори о томе да није ни требало да буде истрага. И површни увид било каквог правничког ауторитета у то што би требало да буду тужиоци, а нису, одмах би закључио да је Народна скупштина мјесто за извршење одлука Уставног суда и да четворица људи који су доскоро остали оптужени нису могли утицати на одлуке Народне скупштине. Као што знате и ја сам добио санкције због те врсте приче и наравно да осјећам потпуну сатисфакцију у том погледу - рекао је Додик.

Да је одлука разумна и правно утемељена сматра и предсједник парламента Српске Недељко Чубриловић. Објашњава да је извршење одлуке Уставног суда БиХ било у надлежности Народне скупштине. Чланови Републичке комисије за спровођење референдума, поступали су у складу са одлукама парламента.

- Сваком правнику је јасно да не постоји колективна кривична одговорност, него да је кривична одговорност увијек индивидуална. И то је разлог што је ова оптужница морала прије или касније да падне - истиче Чубриловић.

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић каже да је све урађено по закону и да правосудне институције овим случајем није требало ни да се баве. 

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић данашњу одлуку види као пораз сарајевске политике и кругова у Тужилаштву БиХ који су у њиховој функцији.

- Знам да је људима који су оптужени било тешко ових неколико дана, али је ово велика побједа, прије свега њихова и побједа над политичком злоупотребом Тужилаштва, чега је у овом периоду евидентно било. Када сам био позван да дам изјаву Тужилаштву БиХ у оквиру овог предмета, јасно сам рекао да то не желим, јер је у питању политика. Данашња одлука потврђује то колико је Тужилаштво било под утицајем политике - сматра Иванић.

У оквиру истог предмета, раније је донесена одлука о обустави истраге против појединих чланова Комисије који, као посланици републичког парламента Српске, имају имунитет од казненог гоњења. Поздрављају данашњу одлуку.

- Вјерујем да је коначно у овом тренутку стављена тачка на овај, од почетка, политички монтиран процес и да ћемо се почети бавити стварима које су суштина живота у БиХ - истиче Перица Бундало, члан Комисије и посланик ПДП-а у НСРС.

- Прибојавао сам се за колеге, јер је то политика. Тамо где има политике, нема права, али Суд је препознао прави пут и одбацио оптужницу - наводи Давор Шешић, члан Комисије и посланик СДС-а у НСРС.

Некадашњи високи представник Педи Ешдаун укинуо је закон о имунитету, сматрајући да треба потпуно да девастира Републику Српску, каже Додик. Касније, тај закон је враћен, али само за посланике. Додик зато најављује могућност да би у септембру Српска могла да добије нови закон о имунитету.