latinica  ћирилица
19/07/2017 |  18:37 ⇒ 18:37 | Аутор: РТРС

Умјесто затвора малољетним делинквентима друштвено користан рад

Кошење траве, орезивање дрвећа, купљење смећа, помоћ старим људима и сличан друштвено користан рад, само су неке од васпитних мјера које ће судије и тужиоци ускоро моћи да одређују за малолетне делинквенте.
Центар за социјални рад Бања Лука - Фото: РТРС
Центар за социјални рад Бања ЛукаФото: РТРС

Центар за социјални рад до јесени би требало да састави списак бањалучких предузећа, са прецизно наведеном облашћу рада, у којима ће малољетни преступници волонтирати, када им то одреде надлежне инситуције. То ће значити да ће дјеца која направе мањи преступ, уз надзор стручних особа, радити по неколико сати дневно у предузећима из области екологије, социјалног рада и слично.

Такође, биће одређена особа која ће их надзирати и извештавати Центар о њиховом понашању. До сада су надлежни преговарали са руководиоцима индустријских плантажа, комуналним, али и неким другим предузећима. За разлику од тежих физичких послова, као што су кошење или купљење смећа, нека дјеца би могла добити прилику да волонтирају у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске, чија директорица Љиља Петровић Зечић каже да су заинтересовани за такав рад са дјецом.

Извор. Блиц