latinica  ћирилица
19/07/2017 |  17:59 | Аутор: РТРС

Нетанјаху: Израел бастион западних вриједности усред мрака

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху позвао је Европску унију да преиспита свој однос са Изреалом нагласивши да је јеврејска држава бастион западних вриједности усред мрака.
Бењамин Нетанјаху - Фото: ФОНЕТ
Бењамин НетанјахуФото: ФОНЕТ

ЕУ је више пута осуђивала изградњу јеврејских насеља на окупираној Западној обали, као и поступање израелске владе према организацијама цивилног сектора.

"Постоји аномалија, често нас критикује западна Европе, често више него било које друго мјесто на свијету. Израел је бастион европских и западних вриједности у срцу веома мрачног мјеста", рекао је Нетанјаху у Будимпешти другог дана своје тродневне посјете Мађарској.

Вријеме је да Европа преипсита свој однос са Израелом, навео је он послије разговора са лидерима Вишеградске групе којој припадају Мађарска, Пољска, Словачка и Чешка. Он је те земље похвалио због тога што су подржале Израел у "неколико прилика" на састанцима ЕУ.

Аналитичари сматрају да Израел жели тјешње везе са државама које би могле да му помогну да брани своје интересе на међународним форумима, наводи АФП.

Мађарски премијер Виктор Орбан, отворени противник муслиманске имиграције, рекао је да је Нетанјаху "патриота" и додао да ако "Европа не сарађује са Израелом, она кажњава саму себе".

Орбан је рекао да ће на иницијативу израелског премијера Израел и Вишеградска четворка формирати заједничку радну групу за борбу против тероризма.

Такође, како је навео, формираће се и заједничка радна група за унапређење технолошке сарадње, преноси МТИ.

Извор: Танјуг,РТС