latinica  ћирилица
19/07/2017 |  17:54 ⇒ 20/07/2017 | 10:59 | Аутор: РТРС

Настављени политички притисци на Јавни сервис Републике Српске (ВИДЕО)

Настављени су политички притисци на Јавни сервис Републике Српске. Руководство СДС-а најављује да ће поднијети кривичну пријаву против генералног директора Драшка Милиновића, одговорних лица и РТРС-а као правног лица због, како кажу, повреде права из области социјалног осигурања.
СДС о РТРС-у - Фото: РТРС
СДС о РТРС-уФото: РТРС

Ово је само један у низу напада на нашу медијску кућу. На сцени је покушај криминализације и дискредитације руководства и наших новинара, што је дио кампање која се води пред изборе 2018. године.

Из СДС-а тврде да, док радници не могу да овјере књижицу и немају уплаћене доприносе, руководство РТРС-а раскалашено се понаша и живи, а све о трошку тих радника и грађана Српске. Да не би отишла у стечај као Робне резерве, кажу, РТРС треба спасити на вријеме, а то ће, ваљда учинити сам СДС.

- Нико у овом тренутку са сигурношћу не може да утврди колики је стварни дуг РТРС-а. Према неким подацима он износи чак 30 милиона КМ. РТРС дугује свима. Дугује Пореској, ФЗО, разним добављачима и БХРТ-у - рекао је генерални секретар СДС-а, Игор Остојић

Руководство РТРС-а поручује забринутим СДС-овцима да Јавни сервис није, нити ће бити у стечају.

- Обавезе према држави су репрограмиране, редовно се измирују. Сазнања СДС-а о огромним дуговањима РТРС-а су потпуно нетачна. Обавезе према добављачима од 2014. до данас смо смањили за преко 2,5 милиона КМ. Финансијске обавезе РТРС-а су јавни податак, постоје институције које то објављују на својим сајтовима и тај податак је доступан свима. Тако да апсолутно не стоји констатација да се не зна колике су обавезе, то је податак доступан свима, али то је манипулација - каже генерални директор РТРС-а Драшко Милиновић.

Да су хтјели да изнесу праве податке, каже Милиновић, користили би податке које им је прослиједио Одбор јавних сервиса БиХ, а гдје се јасно види да сва дуговања имају јасан разлог, а то је драстичан пад наплате РТВ таксе у Федерацији. У 2016. 56 одсто од укупних прихода од таксе у БиХ наплаћено је на територији Српске, а 44 одсто на територији Федерације, што се није десило од оснивања јавних сервиса.

- Сви јавни подаци који су доступни у овом моменту свима у БиХ говоре да у Федерацији 540.000 домаћинстава годишње не плаћа РТВ таксу. РТРС због тога трпи вишемилионске губитке - тврди Милиновић.

Осим новца, СДС има замјерку на куповину програма и набавку опреме и других средстава и све то једном ријечју назива – криминал.

- Расписивање тендера за набавку... па ко то ради када дугује радницима? - наводи Остојић.

Милиновић и то негира изношењем податка да је у прва три мјесеца ове године реализовано само осам одсто предвиђених набавки, што, каже, јасно говори о односу према новцу.

А онда су се у СДС-у дотакли и радника, које прво нападају, па потом бране, током истог обраћања медијима.

- У неком посљедњем периоду 50 радника је добило отказ. Они који су остали служе СНСД-у за прикупљање гласова на терену - каже Остојић.

Потпредсједник СДС-а Недељко Гламочак тврди да је стање у РТРС-у алармантно.

- Народним посланицима су се и радници РТРС обратили са писмом и траже да их заштитимо - наводи Гламочак.

Одакле СДС-овим првацима информација да су новинари РТРС-а војска СНСД-а, како знају за кога ко гласа на изборима и ако су већ војска супротног табора, зашто је спасавају од пропасти, нису знали да објасне. Најлошије плаћена професија у БиХ, чини се, увијек је најбоља врећа за ударање. Да је све страначки обојено- тврди директор РТРС-а.

- Имамо ситуацију да на челу РАК-а сједи бивши потпредсједник СДС-а и они причају о објективности рада. Трпимо највећи притисак и од оснивања регулатора и јавног сервиса. Пријаве које разноразни апсолутно имају право да подносе, ја лично, али и сви остали доживљавамо као директан притисак на РТРС и једва чекам да на Скупштини докажем колико они не знају о чему причају - истиче Милиновић.

Да се неке ствари рјешавају на суду умјесто држањем јавних лекција људима који раде за просјечну плату и бомбастичним најавама чистки и хапшења, политичари у Српској често заборављају. А још чешће, чини се, забораве шта је њихов посао.