latinica  ћирилица
19/07/2017 |  15:15 ⇒ 19:47 | Аутор: РТРС

Синиша Каран: Повлачење оптужнице - једина исправна одлука (ВИДЕО)

Предсједник Републичке комисије за спровођење референдума о Дану Републике Српске, Синиша Каран, изјавио је да је одбацивање оптужнице Тужилаштва БиХ једина могућа и ријетко исправна одлука Суда БиХ.
Синиша Каран - Фото: РТРС
Синиша КаранФото: РТРС

Каран је поновио да је Тужилаштво БиХ неуставна категорија под страшним политичким притиском и да доноси политичке одлуке и да је склоно политичком утицају, што је страшно за било коју државу, посебно за БиХ.

"Нарушавају укупни уставни и правни поредак, владавину права и правну државу", упозорио је Каран.

Он је подсјетио да је прије годину дана Централна изборна комисија /ЦИК/, такође институција на нивоу БиХ, избацила референдум из изборног законодавства БиХ, чинила све могуће препреке и злоупотребљавала изборни закон и доносила незаконите одлуке да не би био одржан референдум.

Каран је напоменуо да је Суд БиХ тада подржао незаконите одлуке ЦИК-а, које је потврдио Уставни суд неуставном и нелегитимном одлуком, којом се прегласавају судије припадници једног или два народа и тиме директно нарушава Устав БиХ.

"На крају је заправо Тужилаштво БиХ хтјело да инкримише све наше законите, уставне и легалне покушаје, а да оправда њихове незаконите, неуставне и нелегалне покушаје", констатовао је Каран.

Он је додао да је Суд БиХ данашњом одлуком, на одређен начин, потврдио уставност, законитост и легитимност референдума у Републици Српској, али и нивоу БиХ.

"Легитимност, законитост и уставност референдума грађана Српске је потврђена у Уставу Српске, Закону о грађанској иницијативи и њиховој легалној, демократској одлуци коју су исказали на референдуму", закључио је Каран.