latinica  ћирилица
19/07/2017 |  13:28 ⇒ 19:48 | Аутор: РТРС

Одбијена оптужница против Карана, Рељића, Змијанца и Петковића (ВИДЕО)

Судија за претходно саслушање одбио је оптужницу Тужилаштва БиХ којом су Синиша Каран, Драгољуб Рељић, Горан Змијанац и Милан Петковић оптужени за неизвршење одлуке Уставног суда БиХ о привременој мјери којом се привремено обуставља примјена Одлуке о расписивању референдума о 9. јануару као Дану Републике Српске.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Из Суда БиХ саопштено је да је судија за претходно саслушање закључио да из доказа Тужилаштва није могуће извести закључак о постојању основане сумње да су оптужени починили кривично дјело које им се ставља на терет.

У одлуци се указује на чињеницу да је извршење одлуке Уставног суда БиХ било у надлежности Народне скупштине Републике Српске, којој је Уставни суд БиХ и доставио одлуку о привременој мјери, те да оптужени нису имали реалну моћ да донесу било какву одлуку о суспензији одлуке о спровођењу референдума с обзиром на чињеницу да је већина чланова Комисије за спровођење референдума /пет/ била из реда народних посланика који су учествовали у доношењу одлуке о референдуму, а који нису оптужени, највјероватније, због тога што као народни посланици уживају имунитет.

Против одлуке о одбијању оптужнице Тужилаштво БиХ може поднијети жалбу у року од 24 часа

Извор: СРНА