latinica  ћирилица
19/07/2017 |  12:53 ⇒ 19:48 | Аутор: РТРС

РТРС одговорио на оптужбе СДС-а: Највећи притисци од оснивања (ВИДЕО)

Трпимо највећи притисак од оснивања, а пријаве које разноразни подносе доживљавамо као директан притисак на Радио-телевизију Републике Српске. Ово је само дио кампање чији је циљ криминализовати руководство и новинаре РТРС-а и у томе неће успјети, изјавио је генерални директор РТРС-а Драшко Милиновић, реагујући на најаву СДС-а да ће поднијету кривичну пријаву против наше медијске куће.
Драшко Милиновић - Фото: РТРС
Драшко МилиновићФото: РТРС

Милиновић додаје да СДС као да живи у некој њима познатој реалности и да су бар 10 посто пратили област јавног емитовања у БиХ, знали би о чему причају.

- Обавезе према држави су репрограмиране и редовно се измирују и сазнања СДС-а о огромним дуговањима РТРС-а су нетачна - рекао је Милиновић.

Финансијске обавезе РТРС су јавни податак који је доступан свима.

- Дакле, стање у ЈРТВ ситему је лоше искљичиво због пада наплате ртв таксе у Федерацији, и сви јавно доступни подаци говоре да у просјеку око 540 хиљада претплатника у Федерацији не плаћа ртв таксу. РТРС због тога трпи на годишњем нивоу вишемилинске губитке - нагласио је Милиновић.

Инкасо служба РТРС-а константно има повећање прихода јер се чини све што је могуће да се унаприједи њихов рад, и сам податак да је у 2016-ој години у Републици Српској наплаћено 56 одсто, а у Федерацији 4 одсто од укупно наплаћене ртв таксе све говори. Ово се није десило од оснивања ЈРТВ система у БиХ.

- Због наведеног, Влада Српске је планирала редовни грант за РТРС да би сваку фискалну годину могла да реагује, због тога што се приход РТРС-а налази у Федерацији, и можда то смета појединим политикама. РТРС није пред стечајем и то су глупости - истакао је Милиновић.

Можда смета и о што је РТРС-у овом моменту један од носилаца дигитализације у БиХ, што донедавно није био случај.

Можда неком смета и што у овом моменту имамо најмодернији и најбољи студио у БиХ.

Можда смета и то што смо, без шунда и кича, са свим својим платформама најутицајнији медиј у Српској.

- Па на челу Регулаторне агенције сједи бивши потпредсједник СДС-а, и они причају о објективности рада. Трпимо највећи притисак од оснивања и регулатора и јавног сервиса, а пријаве које разноразни подносе доживљавамо као директан притисак на РТРС и једва чекам извјештај на скупштини да докажемо колики је ниво незнања појединих политика. Па они не знају ни са колико чланова Управног одбора функционише РТРС-а, а они га бирају - додао је Милиновић.

- Немојте молим вас да ми поједини држе лекције о куповини програма, јер у тој области стварно не знају о чему причају. Сам податак да смо у прва три мјесеца извршили само 8 одсто од плана набавки говори о томе колико се води рачуна у свакој утрошеној марки - изјавио је Милиновић.

Јавни сервис Републике Српске је опстао и у тежим временима и опстаће и сада. Ово је само дио кампање чији је циљ криминализовати руководство и новинаре РТРС-а, и у томе неће успјети.

- Вријеме ће све показати, па и то, гдје ће бити сви они који нападају једну од најважнијих институција Републике - закључио је Милиновић.

Подсјећамо, Српска демократска странка /СДС/ најавила је да ће данас Окружном јавном тужилаштву Бањалука поднијети кривичну пријаву против генералног директора Радио-телевизије Републике Српске /РТРС/ Драшка Милиновића и осталих одговорних у овој медијској кући, али и РТРС-а као правног лица, због неуплаћених доприноса.

Генерални секретар СДС-а Игор Остојић рекао је да РТРС дугује за обавезно социјално и здравствено осигурање запослених више од 4,5 милиона КМ.

"Нико са сигурношћу у овом тренутку не може да утврди колики је стварни дуг РТРС-а. Према неким подацима, дуг износи чак и 30 милиона КМ", навео је Остојић на конференцији за новинаре у Бањалуци.