latinica  ћирилица
19/07/2017 |  11:16 ⇒ 12:43 | Аутор: РТРС

Брчко- Неповратна средства до 20.000 КМ за бизнис план (ВИДЕО)

Ове године Влада дистрикта Брчко је из буџета за самозапошљавање одобрила је 750 хиљада КМ. Ово је предуслов и да број незапослених на Заводу за запољшавање буде мањи.
Брчко Дистрикт (фото: srpskainfo.com) -
Брчко Дистрикт (фото: srpskainfo.com)

Мерсиха Жмирић прошле године је за самозапошљавање добила 20 хиљада марака да би проширила број запослених у Дневном боравку дјеце. Средства су јој, каже, добро дошла и то јој је вјетар у леђа да број дјеце у дневном боравку са 70 повећа на 90.

Она је навела да тренутно има запсолен само један радник, с тим што имају у плану да запослимо још двојицу који ће бити пријављени и биће им плаћени доприноси.

Основни критеријум за додјелу средстава је рад на тржишним принципима и сваки пројекат који обезбиједи нова радна мјеста, биће награђен до 20 хиљада марака. Владина комисија која приводи крају критеријуме, између осталог, омогућиће дио средстава из самозапошљавања и онима који су до сада показали добре резултате.

Влада и Завод за запошљавање заједно са инспекцијским службама редовно контролишу рад стимулисаних предузећа.
До сада на тржишту није опстало само један одсто њих.

У Синдикату су задовољни овом владином политиком запошљавања, јер се број од 11.460 незасполених на Бироу рада, годишње на овај начин смањи за око 40.

Након утврђивања критеријума услиједиће и јавни конкурс за достављање бизнис планаова. У Влади истичу да ће бити одабрани најбољи.