latinica  ћирилица
19/07/2017 |  09:27 ⇒ 12:54 | Аутор: РТРС

Сви пожари на подручју Љубиња угашени

Сви пожари на подручју Љубиња су угашени, потврдио је Срни командир Ватрогасне јединице Љубиње Миодраг Илић.
Пожар Љубиње - Фото: РТРС
Пожар ЉубињеФото: РТРС

Хеликоптер Оружаних снага БиХ је на овом подручју гасио пожар од понедјељка навече, а посљедње надлијетање било је јутрос у 8.15 часова.

У петодневном пожару великих размјера какав не памте ни најстарији становници ове општине изгорјеле су хиљаде хектара шуме и ниског растиња, објекти, стока, те четрдесетак електричних стубова.

Највише је страдала имовина породице Шкорић, којима је изгорјела штала са ситном и крупном стоком, те помоћни објекат са 500 бала сијена.

Са ватреном стихијом даноноћно су се борили недовољно опремљени љубињски ватрогасци, радници општинске управе, мјештани, а у помоћ су им долазили и ватрогасци из Требиња, Гацка и Невесиња.

Помоћ Љубињу упутили су Влада Републике Српске, те градови Бањалука, Приједор и Бијељина.

У Херцеговини у овом тренутку нема информација о великим пожарима, изјавио је јутрос Срни портпарол Републичке управе цивилне заштите Републике Српске Жељко Стојановић.

"У Љубињу је ситуација много боља. Сви пожари су под контролом, понегдје се из пожаришта види дим, а на терену су у надгледању ватрогасци, цивилна заштита, војници и мјештани", рекао је Стојановић.

У Билећи је активан и под контролом пожар на потезу Мека Груда-Качањ, истакао је он и напоменуо да је ватра на неприступачном терену, те да се прати.

"У Требињу, Невесињу, Гацку и Берковићима ватрогасци су имали више интервенција на мањим пожарима и сви су угашени", додао је Стојановић.

Према његовим ријечима, ватрогасци су имали успјешне интервенције и у Источном Сарајеву, Фочи, Бијељини и Бањалуци.

Стојановић је додао да Републичка управа цивилне заштите мотри ситуацију, те предузима мјере и активности из своје надлежности.

Извор: СРНА