latinica  ћирилица
19/07/2017 |  07:57 ⇒ 22:26 | Аутор: РТРС

НСРС размотрила извјештај о стању у банкарском систему (ВИДЕО)

У наставку сједнице Народне скупштине Републике Српске посланици су расправљали о стању у банкарском сектору и раду Агенције за банкарство у 2016.
НСРС - Фото: РТВ Слобомир
НСРСФото: РТВ Слобомир

Анализиран је рад банака, микрокредитних фондација, али и оних који су задужени за надзор над овим сектором - Агенцијом за банкарство Српске и Комитетом за координацију надзора финансијског сектора. Управо Агенцију и Комитет, посланици опозиције оптужују за пропаст три банке - Бобар, Балкан инвестемент и Банке Српске.

Траже одговорност и рјешење којим би депонентима - грађанима и институцијама био враћен новац заробљен у тим банкама. Индиректну одговорност за, како тврде, нестабилност банкарског сектора, траже и од ресорног министра који одговара да грађани својим ставом показују каква је, заправо, ситуација у том сектору и то повећањем штедње.

22.20 - Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија рекао је да је јавни дуг Републике Српске на дан 31. децембар 2016. године износио 4,34 милијарди КМ, што је 45,62 одсто БДП-а, док је укупан дуг Српске био 5,43 милијарде КМ или 57,09 одсто БДП-а.

Подносећи Народној скупштини Српске информацију о дугу Републике Српске са стањем на дан 31. децембар 2016. године, Тегелтија је рекао да се од укупног дуга Српске на спољни дуг односи 3,16 милијарди КМ, а на унутрашњи дуг 2,27 милијарди КМ.

"По основу сервиса дуга Републике Српске и индиректног дуга у 2016. години из Буџета Српске је плаћено 660,67 милиона КМ, од чега на сервис спољног дуга 257,17 милиона КМ, а на сервис унутрашњег 403,50 милиона КМ", рекао је Тегелтија.

Од укупног спољног дуга Републике Српске на дан 31. децембар 2016. године, дуг буџета Српске износио је 1,98 милијарди КМ, дуг јединица локалне самоуправе 86,64 милиона, а дуг јавних предузећа и Инвестиционо-развојне банке 1,09 милијарди КМ.

У 2016. години по основу спољног дуга плаћено је укупно 257,17 милиона КМ, а у истој години повучена су кредитна средства у износу од 357,30 милиона КМ, и то за инвестиционе пројекте - 305,86 милиона КМ, а за подршку буџету 51,44 милиона КМ.

"Посматрајући структуру повучених кредитних средстава у 2016. години, по намјени улагања, највећа је заступљеност улагања у инфраструктуру, и то 55 одсто, затим јавну-буџетску потрошњу 33,34 одсто, те привредне дјелатности 11,67 одсто", наводи се у информацији о дугу Српске са стањем на дан 31. децембар 2016. године, коју су вечерас размотрили народни посланици.

Сједница Народне скупштине биће настављена сутра разматрањем информације о стању у области пензијско-инвалидског осигурања у Републици Српској за 2016. годину.

Биће разматран и приједлог одлуке о прихватању задужења Републике Српске према Свјетској банци – Међународној банци за обнову и развој по Пројекту јачања банкарског сектора /8741 – БА/, те именовање предсједника и чланова Фискалног савјета Републике Српске на приједлог предсједника Републике.

Наставак сједнице је заказан за 9.00 часова.

21.40 - Републичка комисија за утврђивање сукоба интереса у органима власти Републике Српске у прошлој години је донијела 38 рјешења, од чега шест о утврђеном сукобу интереса.

Предсједник Комисије Обренка Слијепчевић, подносећи парламенту Српске извјештај о раду у прошлој години, навела је да је Комисија дала мишљење у 44 случаја, донијела 31 закључак, а шест случајева је ријешено усвајањем другог акта.

Она је рекла да је Комисија у току свог цјелокупног рада обрадила 878 аката, 62 сукоба интереса, од чега су 43 ријешена.

Посланик СНСД-а Радован Вуковић рекао је да се од ове комисије очекују још бољи резултати, те да подржава да постојећи Закон о спречавању сукоба интереса буде дограђен или замијењен новим.

Посланик Напредне Српске који дјелује у Клубу посланика ПДП-а Адам Шукало сматра да је бесмислено постојање Комисије о утврђивању сукоба интереса у органима власти јер до сада нико од високопозиционираних функционера није одговарао за кршење закона, изузев што је неко одустао од једне од двије функције коју је обављао.

Одговарајући на Шукалове прозивке да је у сукобу интереса због запошљавања супруге у Фонду за заштиту животне средине Републике Српске, министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић је рекао да је Комисија разматрала његов случај.

Савановић је рекао да, ако има његове одговорности, људи из Комисије то кажу, али да није пристојно да Шукало о томе држи лекције.

Посланик Српске радикалне странке Миланко Михајилица затражио је од Владе и парламента Српске да припреме нови закон о спречавању сукоба интереса, јер је постојећи превазиђен и направљен за "ситне рибе".

Предсједник Комисије за жалбе Биљана Васић рекла је да је ова комисија у прошлој години на девет одржаних сједница донијела 14 рјешења.

"У 2016. години Окружном суду поднесено је 17 тужби, док пред Врховним судом Републике Српске није поднесен ниједан захтјев", навела је Васићева.

Она је рекла да су у прошлој години код Окружног суда у Бањалуци била три предмета против рјешења Комисије за жалбе, а пред Врховним судом Републике Српске два.

"Захтјев за ванредно преиспитивање судске одлуке поднијела је једна незадовољна странка, а други захтјев је поднијела Комисија за жалбе. Све ово указује на оправданост рада Комисије у рјешавању законом прописаних надлежности", закључила је Васићева.

Народна скупштина Републике Српске размотрила је извјештај Републичке комисије за утврђивање сукоба интереса у органима власти Српске о раду за прошлу годину, те извјештај Комисије за жалбе о раду у прошлој години.

Потпредсједник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић обавијестио је посланике да је предлагач из скупштинске процедуре повукао тачку дневног реда која се односи на годишњи извјештај Високог судског и тужилачког савјета БиХ за прошлу годину.

19.55 - Члан Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске Недељко Средић рекао је да је ова комисија прошле године издала 11 дозвола за обављање електроенергетске дјелатности у Српској.

Подносећи у Народној скупштини извјештај Регулаторне комисије за енергетику Српске о раду за 2016. годину, Средић је навео да је прошле године извршена измјена дозвола код пет корисника за обављање дјелатности снабдијевања тарифних купаца електричном енергијом у вези са продужењем важења дозвола за 18 мјесеци.

Средић каже да је у овом периоду одузета једна дозвола за вршење дјелатности трговине и снабдијевања електричном енергијом у БиХ.

Регулаторна комисија је лани водила 22 поступка за издавање сертификата за постројења која производе електричну енергију из обновљивих извора на еколошки прихватљив начин, те разматрала 34 захтјева за одобравање коначног права за подстицање производње електричне енергије из обновљивих извора.

"Извршено је девет надзорних провјера у просторијама и објектима корисника дозвола у електроенергетском сектору, сектору природног гаса и једна у сектору нафте и деривата нафте", рекао је Средић.

Народни посланици размотрили су извјештај Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске о раду за прошлу годину.

19.10 - Члан Комисије за хартије од вриједности Републике Српске Миодраг Јандрић рекао је да су депозити у банкама Републике Српске са 31. децембром 2016. године износили више од пет милијарди КМ.

Образлажући у парламенту Републике Српске извјештаје Комисије за хартије од вриједности, члан Комисије Миодраг Јандрић рекао је да депозити грађана од тога чине више од 2,8 милијарди КМ, што је 56 одсто од укупних депозита.

Јандрић је изнио податак да у структури биланса стања банкарског сектора Српске, којег чини осам банака са сједиштем у Републици Српској, новчана средства која нису инвестирана износе више од 1,5 милијарду КМ.

"Ово је огроман потенцијал за даљи развој тржишта капитала, имајући у виду чињеницу да су та средства у банкарском сектору апсолутно неангажована", истакао је Јандрић.

Говорећи о извјештају Комисије за хартије од вриједности Републике Српске о стању на тржишту хартија од вриједности за 2016. годину, Јандрић је рекао да је укупан промет износио више од 625 милиона КМ и за 11,51 одсто је већи у односу на претходну годину.

Он је рекао да је редован промет износио више од 127 милиона КМ и повећао се за 33,74 одсто у односу на претходну годину.

"Структура укупног промета је и даље са тендецијом малог повећања и у корист обвезница", истакао је Јандрић, додајући да су обвезнице у 2016. години у структури укупног промета учествовале са 60,1 одсто, трезорски записи 31,9 одсто и акције осам одсто.

Народна скупштина Републике Српске размотрила је више извјештаја Комисије за хартије од вриједности - извјештај о стању на тржишту хартија од вриједности за 2016. годину, извјештај о раду ове комисије за прошлу годину, те извјештај о финансијском пословању Комисије за прошлу годину.

18.35 - Замјеник директора Агенције за банкарство Републике Српске Драган Сердар рекао је да ситуација у банкарском систему Српске није критична. Он је рекао и да улога ове агенције није да спашава банке, већ да врши реструктурисање и санацију само системских банака које могу утицати на комплетан финансијски систем.

"Банке се, као и други субјекти, одржавају на тржишту све док испуњавају основне услове пословања. Понекад искључивање слабих банака јача банкарски систем", рекао је Сердар у завршној ријечи о извјештају о ситуацији у банкарском систему Српске за прошлу годину и извјештају о пословању и резултатима рада са финансијским извјештајем Републичке агенције за банкарство за прошлу годину.

Он је навео да је улога Агенције да заштити депоненте, додајући да је пропаст Банке Српске и Бобар банке нанијела штету која се мјери стотинама милиона КМ и губитком великог броја радних мјеста.

Посланик НДП-а Здравко Крсмановић изразио је бојазан да би Инвестиционо- развојна банка Републике Српске, с обзиром на то коме је давала кредите, могла доживјети судбину Банке Српске /некадашње Балкан инвестмент банке/ и Бобар банке.

Он је рекао да ИРБ-у, у том смислу, треба помоћи.

Шеф Клуба посланика ПДП-а Мирослав Брчкало рекао је да Агенција за банкарство Српске није благовремено реаговала да би спријечила пропаст Бобар банке и Банке Српске.

Он је, током расправе о овим извјештајима, поставио питање којим параметрима се Агенција водила када је дала позитивно мишљење за рационализацију тадашње Балкан инвестмент банке.

Посланик СДС-а Слађана Николић рекла је да је пропашћу Бобар банке и Балкан инвестмент банке нанесена велика штета Републици Српској, а становништво је изгубило повјерење у банкарски сектор у Српској.

Николићева је изразила очекивање да ће ново руководство Агенције за банкарство Српске радити у складу са законом и да неће правити пропусте.

Посланик Напредне Српске, који дјелује у Клубу посланика ПДП-а, Адам Шукало рекао је да би се повјерење грађана у банкарски сектор могло вратити ако би се у тој области поштовала струка и преузела одговорност за пропаст банака.

Народни посланици су размотрили извјештај о стању у банкарском систему Републике Српске за прошлу годину и извјештај о пословању и резултатима рада са финансијским извјештајем Агенције за банкарство Републике Српске за 2016. годину.

17.20 - Сједница НСРС настављена је послије редовне паузе посланичком расправом о извјештају о стању у банкарском систему Српске за прошлу годину и извјештају о пословању и резултатима рада са финансијским извјештајем Агенције за банкарство Републике Српске за 2016. годину.

Посланици ће у наставку сједнице разматрати и извјештаје Комисије за хартије од вриједности Републике Српске о стању на тржишту хартија од вриједности за 2016. годину, о раду за 2016. годину, те о финансијском пословању за прошлу годину.

Биће разматран и извјештај Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске о раду за 2016. годину, извјештај Републичке комисије за утврђивање сукоба интереса у органима власти Српске о раду за 2016. годину, те извјештај Комисије за жалбе о раду за 2016. годину.

15.45 - Замјеник директора Агенције за банкарство Републике Српске Драган Сердар рекао је данас да је банкарски сектор Српске прошле године остварио нето добит од 45 милиона КМ. Подносећи на сједници Народне скупштине Српске извјештај о стању у банкарском систему Републике Српске за прошлу, Сердар је рекао да је шест банака пословало позитивно, остваривши нето добит од 71,5 милиона КМ, док су двије банке исказале губитак од 26 милиона КМ.

Он је навео да укупна бруто актива банкарског сектора у Српској износи скоро осам милијарди КМ, те да је у односу на годину раније забиљежен пад од један одсто.

Сердар је рекао да је банкарски систем у прошлој години чинило осам банака, а да је у мају исте године одузета дозвола Банци Српске, у којој је покренута ликвидација.

Он је навео да се у структури укупних кредита 45 одсто односи на кредите грађана, а 38 одсто на кредите приватних предузећа.

"Од тога, кредити за општу потрошњу представљају 68 одсто укупних кредита", рекао је Сердар.

Говорећи о извјештају о пословању и резултатима рада са финансијским извјештајем Агенције за банкарство Републике Српске за 2016. годину, Сердар је рекао да је Агенција у том периоду осварила укупне приходе од 5,92 милиона КМ, што је приближно на нивоу прихода из године раније.

Када је ријеч о расходима Агенције, они износе 3,76 милиона КМ, што је за око 10 одсто мање у односу на годину раније.

Сердар је рекао да је у извјештајном периоду извршено 50 непосредних контрола, од чега 30 банака, 15 микрокредитних организација и пет давалаца лизинга.

Он је додао да су у агенцијском Сектору за привремену управу и ликвидацију банака настављене активности на спровођењу поступка ликвидације Банке Српске и Бобар банке.

Сердар каже да у извјештајном периоду није било ширења мреже банака у Српској, али да је Агенција дала дозволе за два микрокредитна друштва и једној микрокредитној фондацији.

У Народној скупштини Српске у току је редовна пауза до 17.00 часова.

14.50 - Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија рекао је да грађани доносе став о банкарском сектору Републике Српске.

"Зар неко мисли, када се каже да је нестабилан банкарски сектор, да би се повећавала штедња грађана Републике Српске и да ће грађани који тешко зарађују свој новац уложити га тамо гдје сматрају да им је несигуран", рекао је Тегелтија у завршној ријечи у парламенту Републике Српске о извјештају Комитета за координацију надзора финансијског сектора Републике Српске за 2016. годину.

Шеф посланичког клуба ПДП-а Мирослав Брчкало током скупштинске расправе о овом извјештају рекао је да је он неприхватљив, јер се њиме покушава минимизирати пропаст три банке у Републици Српској и бјежи се од оговорности.

Посланик СДС-а Душан Берић рекао је да му није јасно како Комитет није могао боље да ради, јер је у Републици Српској дошло до пропасти три банке, додајући да се залаже за "кресање" трошкова у администрацији Републике Српске.

Посланик НДП-а Здравко Крсмановић рекао је да је извјештај Комитета неприхватљив, али да је неопходно да представници Министарства финансија Републике Српске предложе нову политику у вези финансија и "подвуку црту у пропасти банака".

Народна скупштина Републике Српске размотрила је извјештај Комитета за координацију надзора финансијског сектора Републике српске за 2016.годину, који ће посебну пажњу у наредном периоду усмјерити на спровођење строжих правила пословања банака и успостављање правног оквира за реструктурисање банака ради обезбјеђења стабилног и сигурног финансијског система и заштите депонената, као и веће тржишне дисциплине пословања банака.

13.50 - Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија рекао је да ће кључне активности Комитета за коодинацију надзора финансијског сектора Републике Српске у наредном периоду бити јачање финансијског сектора и његове отпорности на поремећаје.

Образлажући извјештај овог Комитета за 2016. годину у парламенту Републике Српске, Тегелтија је рекао да ће посебна пажња Комитета у наредном периоду бити усмјерена на спровођење строжих правила пословања банака и успостављање правног оквира за реструктурисање банака ради обезбјеђења стабилног и сигурног финансијског система и заштите депонената, као и веће тржишне дисциплине пословања банака.

Он је рекао да ће Комитет анализирати нове финансијске појаве, укључујући и "виртуелне валуте" с циљем промовисања стабилности и интегритета финансијског сектора.

Тегелтија је рекао да је Комитет у извјештајном периоду значајну пажњу посветио разматрању предложених рјешења за усаглашавање и унапређење прописа којима се уређује финансијски сектор.

13.00 - Стратешки циљеви приједлога стратегије развоја културе Републике Српске 2017-2022. година су успостављање система транспарентне културне политике, висок степен умјетничке продукције и професионализација, културна писменост, интернационализација и присуство на међународној сцени и децентрализација.

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић, образлажући поменути документ у Народној скупштини, рекао је да без културе и релативне слободе коју подразумијева, друштво, чак и оно које је савршено, постаје џунгла.

Он је додао да ће ресорно министарство дугорочно наставити да ради на унапређењу културе и умјетности, те да Српска треба да улаже више средстава да би јој се то у будућем периоду вратило вишеструко.

 Један од основних задатака садржаних у приједлогу ове стратегије, односно институција и установа културе је подизање стваралачких квалитета и нивоа умјетничке продукције домаћег кадра.

У овој стратегији се наводи да је потребно обезбиједити и осигурати кадровске, законске, организационе, финансијске и друге услове за квалитетан развој културног и умјетничког стваралаштва, очување, заштиту и промоцију културног насљеђа и јачање културне инФраструктуре, те створити и обезбиједити услове за квалитетну међународну сарадњу на свим нивоима културе.

У стратегији се истиче да треба осигурати развој и активно учешће публике у култури и свим културним процесима, те учинити доступним културне садржаје сваком појединцу у заједници.

12.55 - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да је локални ниво територијалног организовања темељни услов јединства, недјељивости и унутрашње равноправности Републике Српске.

Током расправе у парламенту Српске о Приједлогу стратегије развоја локалне самоуправе у Републици Српској за период од 2017. до 2021. године, Чубриловић је истакао да без добро организоване, рационалне и ефикасне локалне самоуправе, која је темељ уставног уређења Српске, нема ни успјешног демократског друштва.

Чубриловић је рекао да је ова стратегија важна и да је добро што се разматра у парламенту Српске.

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић рекла је у завршној ријечи о овом документу да ће ресорно министарство у наредном периоду пратити ову стратегију коју ће разрађивати путем планова и секторских политика.

"У наредном периоду акценат ћемо посебно ставити на међуопштинску сарадњу на начин да спајамо један град и општине које њему гравитирају и да на тај начин штедимо ресурсе, а да имамо исту ефикасност", истакла је Решићева.

Посланик СНСД-а Драгољуб Давидовић током расправе о овом документу заложио се за јачи темпо у остваривању циљева ове стратегије.

Шеф посланичког клуба ПДП-а Мирослав Брчкало сматра да демографија мора бити приоритетно питање за рјешавање у наредном периоду у Републици Српској.

Посланик НДП-а Здравко Крсмановић сматра да локалне заједнице треба да имају веће надлежности, да се успостави равномјеран развој и дају већа овлаштења локалним заједницама у управљању природним ресурсима.

Посланик СНСД-а Душица Шолаја заложила се за потребу да се популациона политика успостави у локалним самоуправама у Републици Српској.

Народна скупштина Републике Српске размотрила је Приједлог стратегије развоја локалне самоуправе у Републици Српској за период од 2017. до 2021. године, који се темељи на седам принципа - владавини права и дјеловање са интегритетом, демократичност, ефикасност, самосталност, јавност, финансијска одрживост и системски приступ у планирању и управљању локалним развојем.

10.20 - Шеф посланичког клуба ДНС-а Споменка Стевановић заложила се за јачање улоге мјесних заједница, успостављање чвршћих контаката са дијаспором, те оснаживање међуопштинске и прекограничне сарадње.

Посланик СНСД-а Сњежана Келечевић мишљења је да треба обезбиједити дугорочну финансијску стабилност локалних заједница и унаприједити њихов менаџмент.

Посланик СДС-а Сњежана Божић сматра да стратегија треба да успостави равнотежу између локалних заједница и виших нивоа власти.

Она је навела да је пронаталитетна политика у Републици Српској лоша, људи одлазе и да се у Српској по први пут уписује мање од 10.000 првачића.

Посланик коалиције "Домовина" Адмир Чавка сматра да локалне заједнице треба повезати са људима из дијаспоре, како би они више инвестирали у Републици Српској.

10.00 - Приједлог стратегије развоја локалне самоуправе у Републици Српској за период 2017-2021. година темељи се на седам принципа - владавини права и дјеловање са интегритетом, демократичност, ефикасност, самосталност, јавност, финансијска одрживост и системски приступ у планирању и управљању локалним развојем.

Образлажући приједлог стратегије у парламенту Републике Српске, министар управе и локалне самоуправе Српске Лејла Решић појаснила је да владавина права и дјеловање са интегритетом подразумијева да се органи јединица локалне самоуправе придржавају Устава, закона и других прописа, дјелују са интегритетом и показују високе етичке вриједности у свим својим одлукама.

Према њеним ријечима, демократичност подразумијева високу партиципацију грађана у процесима, који су од значаја за јединице локалне самоуправе.

Решићева је рекла да ефикасност подразумијева спровођење надлежности додијељених јединицама локалне самоуправе, као и обављање јавних услуга на најбољи начин у интересу грађана.

Она је навела да самосталност подразумијева слободу доношења одлука, које се тичу локалне самоуправе и остваривања локалних интереса на локалном нивоу, уз уважавање надлежности других институција и организација виших нивоа власти.

Она је рекла да принцип финансијске одрживости подразумијева остваривање прихода, који би омогућили локалним самоуправама да предузимају развојне активности, док системски приступ у планирању и управљању локалним развојем подразумијева развој заснован на утврђеним приоритетима и изради стратешких развојних докумената, усклађених са стратешким документима републичког нивоа власти.

Према њеним ријечима, реализација оперативних циљева обухвата увођење вишетипског концепта локалне самоуправе, унапређење територијалне организације, унапређење сарадње јединица локалне самоуправе, фискалне одговорности, дугорочне фискалне стабилности, унапређења система подршке неразвијеним и изразито неразвијеним јединицама локалне самоуправе, стварање услова за развој малих и средњих предузећа и предузетништва.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Посланици ће разматрати и извјештај Комитета за координацију надзора финансијског сектора Републике Српске за прошлу годину, извјештај о стању у банкарском систему Српске за прошлу годину и извјештај о пословању и резултатима рада са финансијским извјештајем Агенције за банкарство Републике Српске за 2016. годину.

Сједницу можете пратити на РТРС плусу.

Извор: РТРС, СРНА