latinica  ћирилица
14/07/2017 |  15:25 | Аутор: РТРС

Туск: Србија у ЕУ на крају дијалога са Приштином

Предсједник Савјета ЕУ Доналд Туск истакао је да Србија може да рачуна на пуноправно чланство у ЕУ по завршетку дијалога са Приштином.
Вучић и Туск - Фото: ТАНЈУГ
Вучић и ТускФото: ТАНЈУГ

Туск је на заједничкој конференцији за новинаре након разговора са предсједником Србије Александром Вучићем, казао да ЕУ рачуна на Србију, као што Србија може да рачуна на ЕУ.

- На крају дијалога стоји пуноправно чланство Србије у ЕУ. То је оно што смо обећали у Солуну и што смо спремни да испунимо - нагласио је предсједник Европског савјета.

- Србија је направила свој геостратешки избор одлучујући се за европски пут и ту нема повратка. Надам се да ће том избору слиједити и акције - рекао је Туск.

Вучић је изјавио у Бриселу да је добио чврсту ријеч Доналда Туска да ће Србија постати чланица ЕУ када испуни обавезе, али да није било могуће добити конкретан датум.

Осим тога, косовски министар спољних послова Енвер Хоџај изјавио је нешто раније да је Приштина заинтересована за "почетак посљедње фазе дијалога" са Београдом која би довела до међусобног признавања.

- Регион је у некој врсти застоја све док нема узајамног пуног признавања Косова и Србије - то би значило потпуну нормализацију односа двије државе - навео је Хоџај.

Извор: Б92