latinica  ћирилица
07/07/2017 |  08:01 ⇒ 08/07/2017 | 13:41 | Аутор: РТРС

"Никада не смијемо заборавити страдање Срба у Подрињу" (ВИДЕО)

Полагањем вијенаца на спомен-крсту и парастосом на градском гробљу у Братунцу, обиљежњен је Дан страдања Срба у Подрињу.
Вулин и Додик у Братунцу - Фото: РТРС
Вулин и Додик у БратунцуФото: РТРС

Обиљежавању страдања Срба у Подрињу присуствовали су предсједник Републике Српске Милорад Додик, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић, министар саобраћаја и веза Неђо Трнинић, изасланик предсједника Србије министар одбране Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Зоран Ђорђевић, изасланик предсједавајућег Предсједништва БиХ, амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић.

Осим њих, обиљежавању су присуствовале делегације Народне скупштине, Борачке организације и Савеза логораша Републике Српске, српски представници у заједничким органима БиХ, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић, те делегације општина, општинских борачких и организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, као и удружења ветерана из регије Бирач.

Послије вјерског обреда, делегација је положила цвијеће и одала почаст жртвама код Централног спомен-крста у братуначком гробљу подигнутом у част 3.267 погинулих српских цивила и војника из регије Бирач, од којих је 2.428 настрадало у средњем Подрињу, а остали на другим ратиштима и дијеловима БиХ.

Фото: РТРС

Након парастоса, услиједила је Академија и обраћање званичника на градском тргу, а потом је на љетној позорници приказан документарни филм "Злочин без казне-страдање Срба у средњем Подрињу", ауторке Слађане Зарић, рађен у продукцији РТС-а.

Начелник општине Братунац Недељко Млађеновић подсјетио је на велико и стравично страдање Срба у средњем Подрињу.

- Највеће страдање Срба у овом дијелу било је у другом дијелу `92. и `93. године - рекао је он и замолио све да дају свој допринос указивању истине о страдању Срба.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Зоран Ђорђевић рекао је да је циљ обиљежавања указивање свијету на страшне злочине над Србима Подриња.

- И даље тражимо одговор хоће ли српски народ икада добити извињење за сваку невину жртву у Братунцу, Сребреници, Јасеновцу...- рекао је он.

Ђорђевић је поручио да ће Србију увијек стајати чврсто уз Републику Српску.

Предсједник Српске Милорад Додик рекао је да је бол за најближима тежак код свих, посебно за убијеном браћом, очевима, мужевима, те да је код сваког ко је изгубио неког свог бол исти. Он је нагласио да се српско страдање никада не смије заборавити, да се у средњем Подрињу десио стравичан злочин и да је план Алије Изетбеговића био да буду побијени Срби уз Дрину око границе са Србијом и присиљени да оду.

- Страдање Срба овдје покушава се ставити под заборав оних који су то учинили - рекао је Додик, подсјетивши на велико страдање Срба у прошлом вијеку, које, како је рекао, никада не смије бити заборављено.

Предсједник Српске је истакао да то што представници међународне заједнице нису присуствовали данашњем обиљежавању и игнорисање српских жртава, говори о њима.

- Наставићемо овдје да се окупљамо и да обиљежавамо страдање Срба и да ту истину преносимо генерацијама које долазе - рекао је Додик.

Он је нагласио да Српска заједно са Србијом гради мост "Братољуб" и да је то је заједнички одговор на историјске тежње освајача који су хтјели да ове просторе ставе под своју контролу.

- Ми поштујемо страдање свих, поштујемо жртве и друге стране, али нас боли то што црна марама српске мајке значи мање од бијеле мараме бошњачке мајке - рекао је Додик.

Додик је истакао да је Република Српска резултат борбе српског народа за слободу и да су Срби увијек другима доносили слободу.

- Данас српски народ има двије државе- Србију и Републику Српску - нагласио је предсједник Српске.

Додик је претходно за РТРС рекао да је захвалан Влади Србије, прије свега тадашњем премијеру Александру Вучићу, што је покренуо иницијативу и неколико важних догађаја који се заједнички обиљежавају у Српској и Србији као заједничке активности двије владе.

Изасланик предсједника Србије- министар одбране Александар Вулин рекао је да је поражавајуће, не само за Србе, него за цијели људски род да за хиљадама побијених и закланих нико неће пустити сузу само зато што су Срби и што су православне вјере.

Обиљежавање страдања посвећено је свим српским жртвама из овог краја, а организовано је поводом 25 година од страдања Срба на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца, када је убијено 69 и заробљена 22 војника и цивила од којих нико није преживио, иако је седморо живих заробљено.

Од 22 нестала српска цивила и војника 10 још није пронађено, а остали су случајно откривени и ексхумирани 2011. године на Залазју, приликом тражења настрадалих Бошњака и након годину су идентификовани и достојно сахрањени на Петровдан 2012. године.

Тог трагичног Петровдана 1992. године муслиманске јединице из Сребренице напале су српска села Залазје, Биљачу, Сасе и Загоне убијајући све што су стигли, пљачакајући и палећи српску имовину.

Тако су наставили реализацију свог плана етничког чишћења започетог у априлу те године, по којем су уништавали све што је српско, да би трагове постојања Срба на овим просторима потпуно затрли јер, осим убијања и прогона становништва и уништавања имовине, уништавали су и српска гробља и богомоље, што говори какав су план имали.

Нема српског села у околини Сребренице и Братунца које није горјело, гдје војничка чизма тзв. Армије РБиХ није покушала да избрише траг свему што је српско. У селу Обади убијена је готово сва породица Петровић.

У оквиру манифестације "Петровдански дани" данас је приказан документарни филм "Дјеца" у продукцији РТРС-а.