latinica  ћирилица
05/07/2017 |  21:57 | Аутор: РТРС

Сремска Митровица: Археолози на трагу резиденције римског цара

Аустралијски и српски археолози тек што су почели ископавања на пројекту "Вила рустика Глац" код Сремске Митровице, а већ су на прагу сензационалног открића.
Епохално откриће (Фото:N. Božić / RAS Srbija) -
Епохално откриће (Фото:N. Božić / RAS Srbija)

Све што су до сада нашли указује да се на том локалитету налазио велелепан комплекс царског љетњиковца, који је изградио цар Максимијан Херкул крајем трећег и почетком четвртог вијека, када је Сирмијум био једна од престоница Римског царства.

"Радимо систематска археолошка истраживања касноантичке виле Глац. Прве помене о локалитету налазимо код археолога Игњата Јунга с краја 19. вијека, када су откривени остаци велике виле и мозаици ", каже др Стефан Поп-Лазић, научни сарадник Археолошког института у Београду.

Радови на локалитету почели су доласком аустралијске једанаесточлане екипе у Сремску Митровицу крајем јуна, док су претходно митровачки археолози са радницима обавили све припремне радње у вези са сређивањем локалитета и радног кампа на имању Глац Пољопривредног добра "Митросрем".

Иако се за новооткривени локалитет у 19. вијеку најприје претпостављало да је вила богатог Римљанина, каснијим истраживањима стручњаци су дошли до тезе да се ради о љетњиковцу неког од римских царева рођених у Сирмијуму или његовој околини.

У сачуваним историјским изворима наводи се да је баш римски цар Максимијан Херкулије у близини Сирмијума, на мјесту гдје су његови родитељи радили као надничари, подигао огромну вилу.

Извор: Блиц