latinica  ћирилица
29/06/2017 |  22:12 | Аутор: РТРС

Отворена изложба радова полазника школе калиграфије

У Музеју Козаре у Приједору вечерас је отворена изложба радова насталих у радионици "Љето са калиграфијом" у организацији Народне библиотеке "Ћирило и Методије".
Приједор: Изложба радова полазника школе калиграфије - Фото: СРНА
Приједор: Изложба радова полазника школе калиграфијеФото: СРНА

Изложбу чине радови двадесетак полазника различитог узраста са којима је од 13. до 17. јуна у Приједору радила калиграф из Београда Силвана Ручнов.

Полазник школе тринаестогодишња Вања Кусонић задовољна је оним што је научила о калиграфији.

"Рукопис ми се знатно поправио, уз то сам научила да пишем трском. Сада ми, док чекам неку нову школу калиграфије, остаје да се усавршавам код куће", изјавила је Вања новинарима показујући своје радове.

Начелник Одјељења за друштвене дјелатности Моња Касаловић је подсјетила да је ово већ друга година да се у Приједору организује школа калиграфије.

"Захваљујем Народној библиотеци `Ћирило и Методије` која је то омогућила нашим суграђанима, јер треба да вратимо лијепо писање и одраслима и млађима, да им пренесемо оно што је некада била традиција и вриједност", рекла је Касаловићева.

Изложбу је отворио директор Музеја Козаре Зоран Радоњић подсјетивши да је калиграфија значајна за културу многих народа, у контексту преписивања светих списа, које се сматрало духовном вриједношћу само по себи.

"У данашњем времену мотиви због којих се људи одлучују бавити калиграфијом су уживање у лијепом писању, жеља да се научи та вјештина, њена примјена у дизајну. Калиграфијом се развија концентрација и смиреност. У том случају, она постаје неки вид медитације", навео је Радоњић.

Он је додао да присуство великог броја младих на вишедневној радионици, показује да калиграфија има будућност.

Радионица "Љето са калиграфијом" као и вечерашња изложба дио су манифестације "Културно љето".

Извор: СРНА