latinica  ћирилица
29/06/2017 |  19:01 | Аутор: РТРС

Окончати давање одговора на Упитник Европске комисије

Учесници Парламентарног форума за европске интеграције данас су поздравили напоре свих нивоа власти у БиХ у давању кредибилних одговора на Упитник Европске комисије и позвали све учеснике у том процесу да дају што јасније и прецизније одговоре и окончају овај посао.
БиХ - Фото: илустрација
БиХФото: илустрација

У заједничкој изјави учесници форума нагласили су да усвојени Механизам координације мора постати у потпуности оперативан, те упозорили да само заједнички рад и тражење рјешења путем компромиса на спровођењу акционих планова за реализацију Реформске агенде могу дати задовољавајући резултат.

Деветом састанку Парламентарног форума за европске интеграције у Сарајеву присуствовали су чланови комисија и одбора за европске интеграције Народне скупштине Републике Српске, Парламентарне скупштине БиХ, Парламента Федерације БиХ, Скупштине Брчко дистрикта, као и предсједници скупштина кантона у Федерацији.

Учесници Форума истакли су потребу јачања надзорне улоге парламената у процесу европских интеграција, као и јачања функције информисања и укључивања шире јавности у активности на путу БиХ ка ЕУ.

Парламентарци свих нивоа власти поздравили су одржавање конференције "Двије године од ступања на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању", организоване почетком јуна као израз жеље чланова Заједничке комисије за европске интеграције парламента БиХ да се говори о напретку и даљим корацима у процесу европских интеграција БиХ.

Они су подржали одржавање округлих столова које Заједничка комисија за европске интеграције Парламентарне скупштине БиХ, уз подршку Мисије ОЕБС-а у БиХ, организује у градовима и општинама широм БиХ.

Предложено је да сви парламенти у БиХ од извршних власти најмање два пута годишње затраже информацију о испуњавању услова и кориштењу ИПА два фондова помоћи БиХ.

Током састанка размијењене су и информације о активностима законодавних институција у вези са процесом европских интеграција у периоду између двије сједнице Парламентарног форума.

Представник Дирекције за европске интеграције /ДЕИ/ БиХ Зара Халиловић рекла је да је за цјелокупни процес европских интеграција, ИПА два фонд кључни документ и сасвим другачији инструмент од своје претходнице, фонда ИПА један.

Подносећи информацију о ИПА фондовима за БиХ на сједници Парламентарног форума за европске интеграције, Халиловићева је навела да је ИПА два донијела значајне новине тако што је путем финансијске помоћи директно спојена са реализацијом реформи, те што се од сваке земље кориснице затражило обавезно усвајање секторске стратегије.

"Усвојене цјелодржавне секторске стратегије су алфа и омега за кориштење ИПА два, односно главни предуслов томе. ИПА два захтијева секторски приступ који има одређене критеријуме које морамо испунити како бисмо га примијенили. Ми нисмо испунили ниједан критеријум, али је битно да на њима радимо", навела је Халиловићева.

Она је изразила наду да ће усвајањем овог стратешког документа, саобраћај бити нови сектор за добијање финансијске помоћи, те да ће БиХ због усвајања апроксимације у области заштите животне средине реаговати према институцијама ЕУ да усвоје и овај сектор.

Халиловићева је истакла да БиХ треба да искористи и секторе енергетике и руралног развоја.

Подносећи информацију у вези са завршетком посла за слање одговора на Упитник Европске комисије, представник ДЕИ-а Дарија Рамњак рекла је да се рјешава питање превођења, истичући велики проблем због Закона о јавним набавкама.

"Два јавна позива која смо имали, пропала су управо због тога што морамо имати тачну количину онога шта ће се преводити, а што још не можемо знати док се не заврши техничка финализација. Морамо знати и рок јер, у супротном, свака јавна набавка пропада, а добављач који добије уговор може нас тужити за уговорени износ средстава", рекла је Рамљакова.

Извор: Срна