latinica  ћирилица
29/06/2017 |  18:04 ⇒ 20:49 | Аутор: РТРС

Брод: Постављен камен темељац за Фабрику металних елеманата у медицинској опреми (ВИДЕО)

У Мочилама је постављен камен темељац за Фабрику металних елеманата у медицинској опреми.
Брод: Полагање камент темељца за фабрику - Фото: РТРС
Брод: Полагање камент темељца за фабрикуФото: РТРС

У почетку ће запошљавати 25 радника. Градња аустријске фабрике, са опремом вриједне три милиона марака, почеће у понедејљак. Производња би требало да буде покренута од Нове године.

Вијест да ће од наредне године списак са бироа рада бити мањи за 25-оро, највише је обрадовала Брођане.

Главни иницијатор и посредник између бродске општине и предузећа Антон Пар из Граца, специјализовано за металну производњу и електронику, је Иван Тољ, жупник из Мочила.

- Сад коначно можемо рећи, ево успјели смо, и надамо се да је ово мали корак на мало дужем путу - рекао је жупник РКЦ из Мочила Иван Тољ.

Осим Рафинерије нафте са хиљаду запослених, у Броду је ово пето предузеће са страним капиталом.

- Циљ наше општине је свакако да се стварају повољни услови да што више имамо улагача и инвеститора, који ће да оснују услужно- производне капацитете - нагласио је начелник Брода Илија Јовичић.

Градња хале од двије хиљаде метара квадратних, вриједне 1,1 милион марака, почиње у понедјељак. У новембру би требало да буде завршена, а предузеће да почне да ради у јануару. 

- Али морамо нагласити да је то само први дио, све је предвиђено да се прошири и доради - изјавио је директор Антон Пар Грац Јоханес Мернштајнер.

Потпредсједник Српске из реда храватског народа Јосип Јерковић истиче да је ово примјер шта је све могуће када се удруже економија и љубав према свом крају. 

- Спријечиће одлазак људи, опстанак људи на овом простору као и повратак оних који су иселили прије, с тим да имају отворена радна мјеста - додао је Јерковић.

Фабрика ће према програму власника из Граца, касније запослити још 50 радника металне и електро струке.