latinica  ћирилица
29/06/2017 |  17:16 ⇒ 17:19 | Аутор: РТРС

Пред заједничком комисијом за људска права свједочио Славиша Раковић

Заједничка комисија за људска права парламента БиХ је, након саслушања Славише Раковића из СДС-а, прекинула разматрање пријаве за кршење кодекса који је против посланика СНСД-а у Представничком дому Душанке Мајкић поднио замјеник предсједавајућег овог дома Младен Босић.
Представнички дом ПС БиХ - Фото: РТРС
Представнички дом ПС БиХФото: РТРС

Босић је против Мајкићеве поднио пријаву Комисији за кодекс у парламенту БиХ, за коју је надлежна Комисија за људска права, због њене изјаве у емисији "Аспект" РТРС-а.

Мајкићева је током расправе затражила да буде равнопрано третирана у овом случају и да буде саслушан члан Заједничке комисије Дамир Аранаут, који је оправдано одсутан, како би се разјаснило ко је послије пада Закона о акцизама у ресторану парламента БиХ рекао реченицу наведену у стенограму - "/предсједник Републике Српске Милорад /Додик је готов. Неће бити плата и пензија. Ха, ха ха...".

"Није ми проблем да се извиним Босићу, али је неко из СДС-а изговорио страшну реченицу да се радује да нема плата и пензија у Републици Српској", рекла је Мајкићева.

Раковић је током свједочења изразио увјерење да Босић није изрекао ту реченицу, те да је током саме емисије "Аспект" реаговао на ту чињеницу.

Босић је рекао да од Комисије очекује да добије потврду да није озарен рекао да неће бити плата и пензија, истичући да се таква изјава може окарактерисати као "политичко убиство".

"Очекујем да се нађу механизми и комуникација људи да се политички не дисквалификују људи на такав начин. Постоје цијеле машинерије, медији и лажи те дискредитација многих људи који су поштени, али су због својих политичких ставова проживљавали политичке прогоне", рекао је Босић.

Чланови Заједничке комисије Небојша Радмановић, Мартин Рагуж и Марио Караматић указали су да постоји ризик да би се расправа могла претворити у неку врсту политичког суђења, што је недопустив повратак у вријеме вербалног деликта.

Члан Комисије Нермина Капетановић указала је на бројна кршења кодекса наглашавајући да би посланици Представничког дома свакако могли мало више међусобно да се поштују.

Члан Комисије Лазар Продановић сматра да би за дигнитет посланика и њихов рад било изузетно значајно да Босић повуче пријаву, јер постоји опасност да се уђе у политизацију проблема.

Комисија је данас без расправе скинула са дневног реда извјештај о раду Савјета министара БиХ за 2016. годину и захтјев предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ Шефика Џаферовића да Комисија расправља о напуштању сале током сједница.

"Не постоји пријава предсједавајућег Џаферовића и Комисија није у обавези да разматра његову изјаву. Ријеч је о легалном демократском начину политичке борбе који постоји у земљама региона и не треба занемарити чињеницу да у Црној Гори опозиција три године није учествовала у раду парламента", изјавио је Продановић новинарима након сједнице Комисије.

Продановић сматра да је ријеч о политизацији једног питања с обзиром да је и предсједавајући Комисије Борислав Бојић из политичког блока који је супротстављен СНСД-у, а који напушта сједнице захтијевајући смјену предсједавајућег Џаферовића.

Извор: Срна