latinica  ћирилица
29/06/2017 |  17:15 ⇒ 17:50 | Аутор: РТРС

Андрићград- Промовисана трилогија "Немањићи"

У Андрићевом институту данас је одржана промоција трилогије "Немањићи" - "У име оца", "Два орла" и "У име сина", аутора Владимира Кецмановића и Дејана Стојиљковића.
Андрићград - Представљена трилогија "Немањићи" - Фото: СРНА
Андрићград - Представљена трилогија "Немањићи"Фото: СРНА

Аутор Владимир Кецмановић рекао је да је ово прва трилогија из серије књига о Немањићима, коју је написао са Дејаном Стојиљковићем.

- Централни лик је Стефан Немања, родоначелник династије Немањића, књига прати његов живот од тренутка иницијације када први пут обавља врло непријатну владарску дужност. Крај треће књиге је када одлучује да се повуче из световног живота и као момак одлази на Хиландар по свог најмлађег сина, који се мимо његове воље замонашио у Растка, будућег Светог Саве - рекао је Кецмановић.

Он је истакао да се у посљедње вријеме много говори о Немањићима, додајући "да се јако дуго говорило неразумљиво".

- Од тренутка када смо почели да радимо на филму и серији, који нису реализовани због финансијских ограничења, то је дало замајац филмаџијама и почели су сви да раде нешто слично - навео је Кецмановић.

Он је рекао да је добро да се прича о Немањићима што више прошири, али да су потребна већа средства да би се остварење о најзначајнијој српској династији снимило на најбољи начин.

Књижевни критичар Желидраг Никчевић истакао је да књиге "У име оца", "Два орла" и "У име сина" пишу аутори који припадају самом врху српске прозе, као и да они инспирацију могу пронаћи у најдубљим темељима оснивача вјере и државе.

- То показује да српска савремена књижевност има снагу и да се налази на висини достојној наших славних предака  - додао је Никчевић.

Извор: СРНА