latinica  ћирилица
29/06/2017 |  16:21 ⇒ 20:47 | Аутор: РТРС

Радници "Шума Српске" одустали од штрајка (ВИДЕО)

Отказан је, за сутра најављен, протест радника "Шума Српске", јер су директор и Надзорни одбор испунили захтјеве запослених, потврдио је предсједник Јединствене удружене синдикалне организације "Шума" Душан Марковић.
Шуме РС - Фото: РТРС
Шуме РСФото: РТРС

Радници су добили и гаранције Надзорног одбора да неће бити умањивања личних примања по основу минулог рада, топлог оброка, регреса и превоза, што је било предвиђено Правилником о раду.

Потпредсједник Јединствене удружене синдикалне организације ЈП "Шуме Републике Српске" Славица Елез, потврдила је Срни да су одустали од најављеног протестног окупљања.

"Протест заказан за сутра неће бити одржан, јер је генерални директор `Шума Српске` Ристо Марић под притиском чланова Јединственог синдиката предузећа одустао од намјере да умањи примања радника од 100 до 150 КМ, како је било предвиђено новим Правилником о раду", рекла је Елезова.

Она је навела да је то један од испуњених захтјева.

Синдикалци тврде да је директор био у обавези да позове представнике Јединствене удружене синдикалне организације да се о свему договоре, и да се о том договору огласе после састанка.

"Протесте нисмо одгодили све док од предсједника Надзорног одбора предузећа Биљане Марковић нисмо добили чврсту гаранцију да су чланови Надзорног одбора и она као предсједник сагласни и да је тачно да су ставове усагласили са Управом Јавног предузећа "Шуме Републике Српске", појаснила је Елезова.

Она је додала да је захтјев синдиката, који се односио на примједбе о незаконитом утврђивању репрезентативности ове организације, остављен да га рјешавају надлежне институције, јер су им примања радника и њихов интерес приоритетнији.

Извор: РТРС, СРНА