latinica  ћирилица
29/06/2017 |  15:52 ⇒ 18:11 | Аутор: РТРС

Билећа: Усвојен буџет за текућу годину (ВИДЕО)

Тијесном већином, на крају законског рока, одборници билећке скупштине усвојили су буџет за текућу годину, у износу од 7.531.000 КМ.
СО Билећа - Фото: РТРС
СО БилећаФото: РТРС

У односу на прошлогодишњи, буџет је већи за један одсто.

Већи дио, што је тврдила опозиција, отићи ће на плате запослених. За ту ставку, а за више од тристо на платном списку управе и локалних институција, планирано је три милиона петсто осамдесет осам хиљада марака. 

- Тај износ је много, много већи, око петсто хиљада марака ће још требати. А та ставка се није смјела дирати према препоруци Министарства, у складу са потписаом агендом - рекао је одборник СРС-а Драган Бабић.

Новац за инвестиције знатно је смањен. Од десетак амандмана опозиције, прихваћен је већи дио. Борачкој организацији и Удружењу родитеља дјеце са посебним потребама, које је, због недостатка новца, отпустило четири инвалида, повећани су грантови са 55 на 65 хиљада, односно са осам и по на осамнаест и по хиљада марака.

- Ако би нама испоштовали, што смо тражили, два одсто од буџета, двије трећине би отишле за допунско збрињавање незапослених демобилисаних бораца - истакао је предсједник БО Билећа Весо Вујовић.

- Буџет, који је планиран за ову годину, по мом мишљењу, неће моћи бити испоштован - тврди Миленко Радмиловић из Удружења "Ведар осмијех".

Општина ће остати без буџетске резерве од тридесетак хиљада марака, а новац је распоређен за реконструкцију Саборног храма, Општинској борачкој организацији, Клубу инвалида и једном локалном удружењу. Реалокацијом, додатних петнаест хиљада марака предвиђено је за студентске стипендије. Опозиција начелнику замјера прекобројне запослене.

- Ја и сад сматрам да је боље што сам запослио 40-50 људи, него да сам педесет километара асфалта направио. Сматрам да је расподјелом свако задовољан и опозиција и позиција. Студенти, ако буде ребаланса, биће још нешто за њих - изјавио је начелник општине Билећа Миљан Алексић. 

Упоредо са усвајањем буџета, а због смањеног прилива, у току је процедура за подизање кредита, како би били покривена дуговања добављачима и друга дуговања.