latinica  ћирилица
29/06/2017 |  15:43 ⇒ 15:43 | Аутор: РТРС

Утврђена одступања у декларацијама и јодирању соли

Агенција за безбједност хране БиХ је у истраживању о квалитету и здравственој исправности соли на тржишту БиХ за ову годину утврдила да постоје одређена одступања у вези са непрописном декларацијом и јодирањем соли.
Со - Фото: РТРС
СоФото: РТРС

Директор Агенције за безбједност хране БиХ Џемил Хајрић рекао је да одступања од прописане јодираности соли нису била велика, а задовољавајући су били и параметри са аспекта здравствене исправности који су анализирани у складу са Правилником о контаминантима у храни.

Хајрић је, приликом презентације резултата истраживања данас у Мостару, рекао да ће бити спроведене и одређене измјене и допуне Правилника о квалитету соли, јер се на тржишту БиХ може наћи и со која није јодирана, као што су хималајска и црвена со.

Аида Филиповић Хаџиомерагић из Завода за јавно здравство Федерације БиХ указала је на важност јода у соли, напоменувши да због недовољног уноса јода храном и водом у организам може доћи до такозваних дефицитарних поремећаја, а који се манифестују кроз разна обољења, од гушавости до најкомпликованијих менталних ретардација.

Она је додала да со треба чувати на хладном и сувом мјесту, те да она има рок трајања од три мјесеца, након чега јод из соли испари, те је обавезно јодирање соли на овим просторима уведено још 1954. године.

Министар трговине ФБиХ Златан Вујановић указао је на важност да декларација на производу буде ваљана, односно да оно што је представљено кроз њу задовољава свјетске стандарде.

Он је додао да тема соли и јода има значајну улогу у регулативама Свјетске здравствене организације.

Агенција за безбједност хране БиХ, уз финансијску подршку Уницефа, спровела је истраживање квалитета соли и здравствене исправности соли на тржишту БиХ за ову годину.

На подручју 16 градова и општина у БиХ узето је 260 узорака соли за људску исхрану, која је подвргнута лабораторијским анализама на физичко-хемијске параметре.

Извор: Срна