latinica  ћирилица
29/06/2017 |  15:26 ⇒ 20:59 | Аутор: РТРС

Завршена истрага на локалитету Мајкића мајдан код Босанске Крупе (ВИДЕО)

На локалитету Мајкића мајдан, у селу Бенаковац код Босанске Крупе, ексхумирани су посмртни остаци Срба, које су припадници Петог корпуса тзв.Армије БиХ, убили у септембру 1995. године.
Босанска Крупа - локација - Фото: РТРС
Босанска Крупа - локацијаФото: РТРС

Вјештачењем би требало да буде утврђено да ли је ријеч о српским војницима или цивилима из сусједног села Јасеница.
Посмртне остатке случајно су пронашли мјештани Јасенице када су насипали пут, пјеском из Мајкића мајдана у Бенаковцу.

- Како сам почео купити пјесак овај наишао сам на кости. Знам одакле је горе пјесак из Мајкића мајдана вожен - рекао је Милан Бабић.

Бранкица Радошевић из Јасенице прије двије године пронашла је дио лобање 86-годишњег дједа Петра. Још трага за дијеловима тијела.

- Остао је овдје у Јасеници није хтио да крене.Рекао је ја нисам ништа ником крив ни дужан и мени неће ништа.Очекујемо да би могло бити нешто да откријемо да би могли сахранити посмртне остатке - истакла је Бранкица Радошевић.

Према сазнањима Срба повртаника у Јасеницу и Бенаковац, у септембру 1995.- припадници Петог корпуса тзв.Армије БиХ на том подручју звјерски су убили седам припадника Војске Републике Српске и једанаест цивила, углавном стараца.

- Ексхумирани су некомплетни посмртни остаци најмање двије,а  највјероватније три особе. Накнадним процесом ће се утврдити тачан број особа,као и идентитет жртава чији су посмртни остаци пронађени - каже виши стручни сарадник за односе са јавношћу Тужилаштва БиХ Адиса Карачић.

Да ли су жртве након убиства одмах одвезене до Мајкић мајдана или су ту накнадно премјештане утврдиће истрага. Занимљиво је да прије три године мјештанима ових села ,општинска власт Босанске Крупе, није дозволила да ископава пијесак на локацији, која је 2 км удаљена од мајдана, у коме су пронашли посмртне остатке.