latinica  ћирилица
29/06/2017 |  15:15 | Аутор: РТРС

Вјештачка интелигенција знатно увећава глобални БДП!

Глобални бруто домаћи производ 2030. године биће за 14 одсто већи, захваљујући увођењу вјештачке интелигенције у продуктивне дјелатности, што износи додатних 15,7 билиона америчких долара.
БДП (илустрација) - Фото: РТРС
БДП (илустрација)Фото: РТРС

Према новим економским истраживањима, очекује се да ће побољшања на подручју продуктивности рада чинити више од пола свеукупне економске добити коју ће остварити вјештачка интелигенција од 2016. до 2030. године.

Повећана потражња која произлази из побољшања производа у којима учествује вјештачка интелигенција чиниће кључни дио добити.

Највећу економску корист оствариће Кина /25 одсто већи БДП 2030. године/ и Сјеверна Америка /повећање од 14,5 одсто/, што одговара укупном износу од 10,7 билиона долара, те чини готово 70 одсто глобалног економског учинка.

У почетку ће Сјеверна Америка брже стећи корист од продуктивности, што је подстакнуто њеном спремношћу на увођење вјештачке интелигенције /роботизације, аутоматизације/, те високим удјелом радних мјеста која се могу замијенити технологијама са већом продуктивношћу.

Али, Кина ће за десет година почети да претиче САД у повећању продуктивности, након што "ухвати корак" са нешто споријим стицањем потребне технологије и стручности, наводе економски портали.

Европа и Азија ће, такође, искусити знатну економску корист од увођења вјештачке интелигенције.

Извор: Срна