latinica  ћирилица
29/06/2017 |  13:48 ⇒ 13:59 | Аутор: РТРС

Јовановићу уручена награда "Кочићево перо"

У Вуковој задужбини у Београду данас је уручена књижевна награда "Кочићево перо - за љето 2017" Драгану Јовановићу Данилову за књигу "Шта снег прича", која обрађује тему рата у БиХ.
Јовановићу уручена награда "Кочићево перо" - Фото: СРНА
Јовановићу уручена награда "Кочићево перо"Фото: СРНА

Награду, коју додјељује Задужбина "Петар Кочић Београд-Бањалука", Јовановићу је уручио директор Задужбине Никола Вуколић, који је подсјетио да је на данашњи дан рођен један од највећих српских писаца Петар Кочић.

Он је рекао да је наслов Јовановићеве књиге "Шта снег прича" проглашен за најљепши наслов једне књиге, за шта му је Задужбина као признање уручила први репринт Кочићеве књиге "Са планине и испод планине".

Вуколић је навео да се књижевна награда "Кочићево перо" додјељује већ 20 година писцима који својим остварењима настављају дјело Петра Кочића и слиједе љепоту његове ријечи и дубину мисли.

Он је додао да је Јовановић направио занимљив роман о ријечима, писан вјешто и интелигентно, у којем се елементи српске наративне форме прожимају елементима есеја и студијама људских карактера.

Захваливши на награди, Јовановић је истакао да своја дјела пише пером и мастилом, те да не користи рачунар.

Он је рекао да му се код Кочића свиђа сочан језик, старински патриотизам и везаност за завичај Змијање, те да је близак његовом пантеистичком схватању природе.

- Мој роман се бави демонским, а кључна тема је рат у БиХ и ратна хорор прича коју прича један човјек - рекао је Јовановић, напомињући да се радња његовог романа дешава у зиму, у једном возу, у којем путници дочекују Нову годину.

Он каже да је то прича о "балканској шизофренији" и Балкану као "несвјесном Европе".

Јовановић је истакао да је за њега награда "Кочићево перо" нешто охрабрујуће, јер је добио од признатих књижевника.

Радња романа "Шта снег прича", који је изашао у издању "Агоре" из Новог Сада, одвија се у годинама након посљедњег рата, из којег је на јунацима остао траг патње, страдања, разарања, губитка, болова, који се не могу избрисати и заборавити.

Мјесто збивања је помало апстрактан простор заметеног зимског воза, који иде према Београду, у којем група појединаца у мраку и хладноћи, због квара, дочекује Нову годину у близини Ваљева.

Извор: СРНА