latinica  ћирилица
29/06/2017 |  13:14 ⇒ 13:28 | Аутор: РТРС

Влада Српске утврдила Приједлог закона о вјештацима

Влада Републике Српске утврдила је данас сједници Приједлог закона о вјештацима Републике Српске, којим су отклоњене уочене неправилности и прецизирана одређена рјешења.
Сједница Владе Републике Српске - Фото: СРНА
Сједница Владе Републике СрпскеФото: СРНА

Из Бироа Владе за односе са јавношћу подсјећају да је ријеч о закону из 2005. године и да су његове измјене и допуне извршене 2008. године, те истичу да су током примјене уочене бројне неправилности, као и непрецизна законска рјешења.

"Указала се потреба да се прецизније дефинишу области вјештачења, прецизирају општи и посебни услови за именовање вјештака, дефинишу права и њихове обавезе, као и принцип утврђивања одговорности и надзора над радом вјештака, да би се омогућила досљедна примјена наведених одредби у пракси", наводи се у саопштењу.

Министри су данас утврдили Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о прекршајима Републике Српске, којим је предвиђено да се и трошкови принудне наплате воде као дуг у регистру који води Пореска управа.

"Такође, признањем окривљеног за учињени прекршај и његово прихватање одговорности плаћањем новчане казне додатно је разјашњен институт прихватања одговорности, па се прописује да окривљени касније не може негирати одговорност, нити се жалити на висину казне или врсту било које санкције или трошкова", пише у саопштењу.

Предметним законом предвиђена је и олакшица за окривљеног који прихвати одговорност за прекршај и у року од осам дана плати половину изречене новчане казне, а у том случају се ослобађа плаћања друге половине изречене новчане казне.

"Када је ријеч о одлучивању о жалби на другостепену одлуку суда, предложеним законским рјешењем промијењена је и надлежност суда, и то тако што је предложено да умјесто Врховног суда о жалби одлучује друго вијеће истог другостепеног суда", навели су из Владе.

Овим законом врши се и усклађивање са новим Кривичним закоником Републике Српске и са Законом о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ.

Влада Републике Српске је усвојила Приједлог стратегије развоја локалне самоуправе у Републици Српској за период 2017-2021. године, чиме је остала опредијељена да настави реформу у овој области и стратешки усмјерава њен даљи развој. Овим документом дефинисани су стратешки правци развоја, утврђени визија, циљеви и активности за даљи развој и реформу локалне самоуправе у Републици Српској.

Доношење ове стратегије предвиђено је Програмом економских реформи за период 2017–2019. године, наводи се у саопштењу из Бироа Владе Републике Српске.

По истеку реализације претходне стратегије, која је обухватала период 2009–2015. година, Влада је остала опредијељена да настави са реформом локалне самоуправе и стратешки усмјерава њен даљи развој.

Влада Републике Српске се упознала и са информацијом о Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о систему државне помоћи у БиХ и оцијенила да, под условом уважавања њених достављених коментара, понуђени акт унапређује систем државне помоћи у БиХ и не нарушава постојеће уставне и законске надлежности Републике Српске.

На сједници је усвојена и информација о разговорима у вези са трасом ауто-пута Сарајево-Београд.

Влада Српске усвојила је листу приоритетних задатака за деминирање у овој години, па ће пројекат за деминирање "Стаза на Зеленгори код Доњих бара", површине 2.293 метара квадратних на територији Националног парка "Сутјеска", радити Републичка управа Цивилне заштите.

Влада Српске дала је сагласност Министарству здравља и социјалне заштите да од 1. јануара до 30. јун буде утрошено 430.000 КМ, која се распоређују Црвеном крсту Српске, Организацији ампутираца УДАС и Удружењу дијализираних, трансплатираних и хроничних бубрежних болесника Српске.

Црвеном крсту Републике Српске биће додијељено 300.000 КМ, Организацији ампутираца УДАС 30.000 КМ и Удружењу дијализираних, трансплатираних и хроничних бубрежних болесника и 100.000 КМ.

Влада Српске је измијенила одлуку о расподјели неперспективних локација и осталих некретнина које су служиле за потребе система одбране на територији Републике Српске у касарни "Лука Вукаловић" у Требињу, наводи се у саопштењу из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Овом одлуком се даје овлашћење Републичкој дирекцији за обнову и изградњу да са Градом Требиње закључи анекс број 1. Уговора о преношењу права располагања и коришћења од 25. марта 2013. године, којим ће се детаљно утврдити права и обавезе уговорних страна.

Доношењем ове одлуке створиће се претпоставке да Град Требиње на локацији коју је издвојио за стамбено збрињавање десет припадника пријашњег Министарства одбране Републике Српске и Војске Републике Српске, ријеши стамбено питање за нека од лица према којима има обавезу стамбеног збрињавања, те да у пословни дио објекта смјести нека од предузећа или установа чији је оснивач.

На тај начин ће предметна грађевинска парцела бити искориштена за изградњу објеката којим би се ријешило питање стамбеног збрињавања избјеглих и расељених лица, затим породица погинулих бораца одбрамбено-отаџбинског рата, породица војних инвалида и породица бораца, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Извор: СРНА