latinica  ћирилица
29/06/2017 |  12:09 ⇒ 15:15 | Аутор: РТРС

Глухаковић: Здравствени туризам један од кључних адута Српске

Здравствени туризам и искориштавање бањских капацитета један је од кључних адута које Република Српска може понудити страним туристима, изјавио је данас министар трговине и туризма Српске Предраг Глухаковић, који у Београду учествује на конференцији "Одрживи развој туризма у Дунавском региону".
Министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић - Фото: СРНА
Министар трговине и туризма Републике Српске Предраг ГлухаковићФото: СРНА

Он је истакао да је учешће на овој конференцији изузетно значајно за Републику Српску јер може да сагледа шта други нуде и да надогради своју понуду и постане конкурентнија.

"Добро је да смо на конференцији, да видимо како упаковати тај туристички производ. Овдје су представници многих далеких земаља и част нам је бити у Београду и представити шта Српска има", рекао је Глухаковић новинарима.

Он је навео да је мапа здравственог туризма у Републици Српској изузетно богата и да су бање "Врућица", "Мљечаница" и "Слатина" већ одавно познате и ван граница Српске.

"Разговарали смо са представницима Министарства здравља Србије о могућности да и Бања `Кулаши`, која је изузетно ефикасна у лијечењу кожних обољења, буде позната на тржишту Србије. Вишеградска Бања `Вилина влас` се све више афирмише, као и Бања `Дворови` код Бијељине, чији су термални извори истог састава и квалитета као у бањама Мађарске", рекао је Глухаковић.

Министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић изјавио је да Београд, као домаћин конференције, има циљ да искористи своје могућности и анимира земље сусједе да искористе потенцијале Дунава.

Он је истакао да би Дунав данас, као Рајна у прошлости, могао да постане симбол помирења народа на овим просторима - да доведе до уклањања баријера и елиминисање предсрасуда које постоје међу народима.

"Дунав повезује 10 земаља и око 128 милиона људи. Само један одмор на ријеци значио би цијели регион преплављен туристима", рекао је Љајић.

Извор: СРНА