latinica  ћирилица
29/06/2017 |  12:02 ⇒ 19:10 | Аутор: РТРС

Почетак изградње моста на Сави до краја 2018. године (ВИДЕО)

Градња моста на Сави требало би да почне до краја наредне године, речено је након састанка делегација Републике Српске, БиХ и Хрватске, у Градишци. Договорено је да тендер буде расписан на прољеће.
Градишка - састанак делегација Републике Српске, БиХ и Хрватске у вези са градњом моста на ријеци Сави код Градишке - Фото: СРНА
Градишка - састанак делегација Републике Српске, БиХ и Хрватске у вези са градњом моста на ријеци Сави код ГрадишкеФото: СРНА

Српска и БиХ испуниле су све услове. Обезбиједили су половину , од потребних 64 милиона евра, еколошку дозволу и дали сагласност за издавање грађевинске дозволе.

- Имамо увјеравања са хрватске стране да ће највјероватније грађевинска дозовола бити завршена до прољећа идуће године тако да нам је то задовољство, али у међувремену смо договорили да се формира радна група која би радила на изради тендерске документације - истакао је министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић.

Хрватска ће 85 одсто новца за градњу моста обезбиједити из фондова Европске уније.

- Што се тиче саме спремности Хрватске владе и жеље и воље да се овај пројект што прије реализује ми смо кроз програм четверогодишњег грађења цеста ставили највећи приоритет на овај пројекат - нагласио је Државни секретар у Министарству мора, промета и комуникација Хрватске Томислав Михотић.


Изградња новог моста на Сави од великог је интереса и за општину Градишка. 

- Ми смо планирали једну пословну зону која би се према нашим плановима требала простирати на око 370 хектара и ми ћемо заједно како се мост буде градио и растао гледати да се та пословна зона гради и расте паралелно са изградњом моста - рекао је замјеник начелника општине Градишка Огњен Жмирић.

Осим половине средстава за градњу моста, Хрватска треба да обезбиједи и 40 милиона евра за приступне саобраћајнице, које ће мост на Сави повезати за ауто путем Загреб-Београд.