latinica  ћирилица
29/06/2017 |  11:25 ⇒ 13:59 | Аутор: РТРС

Бранку Брђанину Бајовићу уручена "Видовданска повеља"

Књижевнику Бранку Брђанину Бајовићу на Сокоцу је уручена "Видовданска повеља 2017" за укупно књижевно стваралаштво и велики допринос развоју српског књижевног израза.
Бранко Брђанин Бајовић - Фото: СРНА
Бранко Брђанин БајовићФото: СРНА

Брђанин, којем је признање уручено синоћ у оквиру 25. "Видовданских пјесничких сусрета", рекао је да је за аутора свака награда важна због тога што скрене пажњу на дјело, али и да писцу годи чињеница да су неки људи препознали његов рад.

"`Видовданска повеља` за мене је посебно вриједна јер је значај тог дана и датума неспоран", навео је Брђанин.

Брђанину је повељу уручио замјеник градоначелника Источног Сарајева Данко Вучетић.

"Његовањем клице и оплемењавањем јунаштва, учинићемо много за Србе, народ и српску будућност", истакао је Вучетић.

У "Слову о лауреату" овогодишњих "Видовданских пјесничких сусрета" књижевник Владимир Јагличић истакао је да када говори о Брђанину мора да се помене национално крило српске књижевности.

"Он му природно припада, као што плод припада дрвету на којем је узрио и са којег ће бити убран", истакао је Јагличић.

Соколачки књижевник Миланко Боровчанин Ромсок говорио је и о двадесетпетогодишњем трајању "Видовданских пјесничких сусрета", њиховом настанку у ратним условима и значају окупљања великих књижевних имена о Видовдану на Романији.

Он је најавио да ће бити припремљена антологија "Видовданских пјесничких сусрета", која ће, ако то материјалне могућности Књижевног клуба "Романија" дозволе, бити штампана до наредног Видовдана.

У порти Храма Романијске Лазарице своје стихове говорили су пјесници Владимир Јагличић из Крагујевца, Данило Јокановић и Рајко Лукач из Београда, Миленко Јевђевић из Бањалуке, Слободан Јовић из Лопара и награђени Бранко Брђанин Бајовић.

Бранко Брђанин Бајовић рођен је у Сарајеву 31. марта 1956. године. Поезију, прозу и драме објављује од 1974. године, уз мноштво награда за књижевно, драмско и радиофонско стваралаштво. Аутор је седам збирки поезије, више књига прозе, публицистичких књига, те два романа.

Члан је Удружења књижевника Српске, Удружења књижевника Србије, Драмских умјетника Републике Српске и Удружења филмских уметника Србије.

Организатор "Видовданских пјесничких сусрета" на Сокоцу су Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета" - подружница Соколац, Књижевни клуб "Романија" и Црквена општина Соколац, а покровитељи град Источно Сарајево и општина Соколац.

Извор: Срна