latinica  ћирилица
29/06/2017 |  11:11 ⇒ 12:25 | Аутор: РТРС

Евро најјачи у посљедњих 14 мјесеци

Евро је данас прешао вриједност од 1,14 долара и достигао највиши ниво у посљедњих 14 мјесеци, показују подаци са тржишта валута.
Новац (Фото: Keystone) -
Новац (Фото: Keystone)

Јачање евра у посљедња три дана послије једногодишње стагнације и слабљења довело је до пада вриједности долара на најнижу вриједност од октобра.

Аналитичари сматрају да је овакав развој посљедица говора предсједника Европске централне банке Марија Драгија у уторак, 27. јуна, када је наговијестио да ће Банка касније ове године почети да повлачи стимулациона средства која је убацивала на тржиште у претходном периоду.

Стручњаци сматрају да ће прави тест бити курс од 1,15 долара за један евро и да би јачање европске валуте ту могло да се заустави.

Евро је данас ојачао за 0,4 одсто у односу на јучерашњу врједност и у јутарњим часовима достигао курс од 1,1425 долара. Истовремено је ојачао према јапанском јену за 0,4 одсто.

Остали добитници из групе од десет водећих свјетских валута у посљедња 24 часа су канадски долар и британска фунта, на чије су јачање такође утицали коментари гувернера ценралних банака њихових земаља.

Извор: СРНА