latinica  ћирилица
29/06/2017 |  09:57 ⇒ 10:01 | Аутор: РТРС

Свјетска атлетика мета криминала

Контроверзна одлука да се Свјетско првенство у атлетици одржи у америчком граду Јуџину у држави Орегон наћи ће се под лупом ФБИ и одјељења Пореске управе задуженог за криминал.
Атлетика - Фото: илустрација
АтлетикаФото: илустрација

Одлука да Јуџин буде домаћин првенства 2021. године узбуркала је јавност још 2015. године када је донијета јер је читав процес био скраћен, па остали градови који су били заинтересовани нису ни имали прилику да истакну своје кандидатуре. Бивши предсједник Свјетске атлетске федерације Ламин Дијак, који је сада у кућном притвору у Француској, због оптужби о корупцији, био је у центру дешавања.

Разлог за сумњу да је корупција умјешала прсте у избор домаћина првенства је и чињеница да је велика компанија која производи спортску опрему Најки основана само неколико километара од Јуџина, а управо Најки финансира многе атлетске савезе, борилишта и спортисте који би на турниру учествовали. Бивши предсједник Свјетске атлетске федерације Лорд Коу радио је као амбасадор Најкија, а за лобирање да Јуџин добије домаћинство био је плаћен 100 хиљада фунти за период од једне године.

Извор: Независне новине