latinica  ћирилица
29/06/2017 |  09:09 ⇒ 09:09 | Аутор: РТРС

САД: Нова правила за грађане муслиманских земаља

Америчка влада је у сриједу поставила нове критеријуме за издавање виза грађанима шест претежно муслиманских земаља и избјеглицама.

По тим новим правилима, за издавање визе неопходно је "блиско" сродство или пословне везе у САД.

Већ издате визе неће бити укинуте, али је у смјерницама Стејт департмента наведено да грађани Сирије, Судана, Сомалије, Либије, Ирана и Јемена који желе да путују у САД, морају доказати да у тој земљи имају родитеља, супружника, дијете, брата, сестру, зета или снаху. Исти критеријум ће важити и за избјеглице из свих земаља које чекају на одобрење визе.

Што се тиче пословних разлога за пут, Стејт департмент наводи да тај разлог мора бити "формалан, документован и створен уобичајеним путем а не да би се избјегла забрана". Новинари, студенти, професори и радници који имају важеће позивнице или уговоре о раду у САД биће изузети од забране.

Конзуларни службеници ће имати право да дају визе и оним грађанима шест наведених земаља који имају "претходно успостављене значајне контакте са САД" или ако се ради о дјетету, усвојеном дјетету или особи којој је потребан хитна медицинска њега.

Нови прописи ступају на снагу вечерас и биће на снази до коначне одлуке Врховног суда САД.

Извор: Б92