latinica  ћирилица
29/06/2017 |  07:33 ⇒ 10:00 | Аутор: РТРС

У Београду промоција књиге "Диверзија на тузланском Тргу Капија"

У Београду ће бити промовисана књига "Диверзија на тузланском Тргу Капија", аутора генерал-потпуковника у пензији Илије Бранковића.
Београд - Фото: РТРС
БеоградФото: РТРС

Књига је посвећена некадашњем генералу Војске Републике Српске Новаку Ђукићу и, како је најављено, даје одговоре на питања шта се заиста догодило 25. маја 1995. године на тузланском Тргу Капија.

Аутор у књизи даје одговоре и на питања да ли је генерал Ђукић осуђен као Србин и политички кривац, док је за сам злочин одговоран неко други и да ли је овај случај само парадигма свих кривица за које је српска страна оптужена у рату у БиХ, саопштено је из Дома Војске Србије.

Суд БиХ осудио је генерала Новака Ђукића да је као командант Тактичке групе "Озрен" Војске Републике Српске, 25. маја 1995. године наредио гранатирање Тузле, те да је због тога на Тузлансокј капији убијена 71 особа.

Ђукић је пуштен из затвора у фебруару 2014. године, након што је Уставни суд БиХ, због погрешне примјене закона, укинуо пресуду, којом је био осуђен на 25 година затвора, а Суд БиХ му је у јуну 2014. године смањио казну на 20 година.