latinica  ћирилица
28/06/2017 |  15:24 ⇒ 15:59 | Аутор: РТРС

Малешевић: Све преузете обавезе биће исплаћене

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је данас да ресорно министарство све обавезе измирује у складу са приливом средстава у буџет и да ће све преузете обавезе бити исплаћене.
Дане Малешевић - Фото: РТРС
Дане МалешевићФото: РТРС

Малешевић је подсјетио да је Министарство добило мишљење са резервом Главне службе за ревизију за пословање у прошлој години, које се односи на то да у збирним финансијским извјештајима Министарства и институција у његовој надлежности на дан 31. децембра прошле године нису исказане и исплаћене обавезе по основу личних примања у најмањем износу од 6,4 милиона КМ.

"Ова цифра се, у ствари, односи на обавезе за превоз радника два мјесеца из 2015. и два мјесеца из прошле године, те обавезе према предсједнику Синдиката за 2015. и прошлу годину, затим неисплаћене јубиларне награде запосленима у просвјети од 2011. до прошле године, те друге помоћи по Колективном уговору за период од 2014. до прошле године", изјавио је Срни Малешевић.

Он је напоменуо да је у надлежности Министарства просвјете и културе 397 институција и више од 21.000 запослених, па се створене обавезе, на које је Главна служба за ревизију скренула пажњу, чине великим.

Малешевић је навео да је Влада Републике Српске у априлу потписала са гранским синдикатима Меморандум о разумијевању о измиривању обавеза из претходног периода, којим је дефинисана процедура и рокови исплате заосталих дуговања према просвјетним радницима, тако да ће и те обавезе бити исплаћене у складу са Меморандумом.

Он је додао да је у току је реализација преузетих обавеза у складу са Меморандумом.

Извор: СРНА