latinica  ћирилица
28/06/2017 |  14:38 | Аутор: РТРС

Монсанто и званично добио јаког ривала

Кинеска компанија КемЧајна окончала је 43 милијарде долара вриједно преузимање Сингенте, швајцарског гиганта у производњи пестицида и сјемена.
Монсанто - Фото: илустрација
МонсантоФото: илустрација

Овим споразумом се спаја Сингента, глобални лидер у производњи сјемена и производа за заштиту усјева, са КемЧајном која контролише компанију Адама, највећег добављача генеричких производа за заштиту пољопривредних култура у Европи, преноси агенција Франс прес.

Ово је дио ширег таласа консолидације у агро-хемијском сектору који је забринуо активисте за заштиту животне средине и пољопривреднике.

КемЧајна је изашла с понудом за преузимање Сингенте у фебруару 2016, али је аквизиција морала да сачека "зелено свјетло" регулатора.

Власти САД-а и Европске уније одобриле су споразум у априлу ове године упркос нарастању отпора с обје стране Атлантика према све бројнијим преузимањима које спроводе кинеске фирме.

КемЧајна се обавезала на продају дијела Адаминог бизниса с пестицидима, као и на предузимање других корака како би добила одобрење европских и америчких регулатора.

Извор: Танјуг