latinica  ћирилица
28/06/2017 |  14:13 | Аутор: РТРС

Наредних дана топло, у недјељу захлађење

У Републици Српској се и наредних дана очекује топло вријеме, а до краткотрајног захлађења доћи ће у недјељу, 2. јула.
Сунчан дан - Фото: РТРС
Сунчан данФото: РТРС

У Хидрометеоролошком заводу Републике Српске Срни је речено да ће данас бити најтоплији дан у већини крајева, док ће се у наредна два или три дана врућине премјестити ка истоку.

Данас се очекује максимална температура до 37 степени Целзијусових, док ће се сутра температура кретати од 21 до 37 степени.

"Ноћас нас очекује пролазно наоблачење које може донијети краткотрајне пљускове са грмљавином, а прије тога почеће да дува југо који ће бити умјерен и јак", рекла је дежурни метеоролог Милица Ђорђевић.

Сутра ће бити слично вријеме, те се у првом дијелу дана очекује умјерен до јак југо, поготово у брдовитим предјелима Крајине, који ће додатно појачавати осјећај нелагодности и високе температуре.

Нарочито вруће у четвртак и петак, 29. и 30. јуна, и суботу, 1. јула, биће на југу, гдје ће температура у многим предјелима достизати и 40 степени Целзијусових.

Викенд ће донијети постепено освјежење, прво у суботу на сјеверу и западу, уз повремену кишу и пљускове, док ће у недјељу у већини крајева температура ваздуха пасти понегдје и до 15 степени у односу на ове врућине.

Ђорђевићева је навела да је протеклих дана температура ваздуха била знатно виша од просјечне за ово доба године.

"Ове врућине, ипак, више одговарају за јул или август, а никако за јун", рекла је она.

Према њеним ријечима, средња температура у јуну била је два до три степена изнад просјека због кратких периода захлађења.

"Ако посматрамо само посљедњих десетак дана, температура је у већини крајева била за пет до шест степени изнад просјека", рекла је Ђорђевићева.

Извор: СРНА