latinica  ћирилица
27/06/2017 |  15:37 ⇒ 16:13 | Аутор: РТРС

Министарство просвјете и културе Српске пробило буџет

Министарство просвјете и културе РС и институције у његовој надлежности створили су најмање 10,7 милиона КМ обавеза више него што су имали на располагању, што није у складу са Законом о буџетском систему.
Дане Малешевић - Фото: РТРС
Дане МалешевићФото: РТРС

Ово се, између осталог, наводи у извјештају Главне службе за ревизију јавног сектора, која је пословање овог министарства означила са резервом, а уочени су и проблеми са кршењем Закона о јавним набавкама појединих институција које су надлежности Министарства.

Ревизори су замјерили и то што су приходи по основу закупа у неким институцијама основног образовања признати на готовинској основи те што Министарство и поједини факултети Универзитета у Бањалуци нису евидентирали доприносе од финансијске имовине који се односе на неплаћена спорна потраживања из ранијег периода од фондова социјалне сигурности у износу од 158.228 КМ.

Министарство просвјете и културе РС, на чијем челу је Дане Малешевић, и институције у њиховој надлежности, закључно са прошлом годином, нису исказали обавезе по основу личних примања од најмање 6,4 милиона КМ, што није у складу са Правилником о рачуноводству, рачуноводственим политикама и рачуноводственим процјенема за буџетске кориснике у РС. Такође, Министарство и подређене му институције приликом измирења обавеза од 13,3 милиона КМ из претходних година нису исказали у буџету за прошлу годину што је, како се наглашава, супротно Закону о буџетском систему.