latinica  ћирилица
26/06/2017 |  14:35 ⇒ 14:44 | Аутор: РТРС

Грујичић-Памер: Разговарано о покретању рада Бање "Губер"

Начелник општине Сребреница Младен Грујичић и аустријски амбасадор у БиХ Мартин Памер разговарали су данас о привредној сарадњи и могућности обезбјеђивања инвеститора за покретање рада Бање "Губер".
Начелник општине Сребреница Младен Грујичић на састанку са аустријским амбасадором у БиХ Мартином Памером у Сребреници - Фото: СРНА
Начелник општине Сребреница Младен Грујичић на састанку са аустријским амбасадором у БиХ Мартином Памером у СребренициФото: СРНА

Памер је рекао новинарима у Сребреници да је током сусрета било ријечи о привредним потенцијалима ове локалне заједнице, те о покретању раду Бање "Губер".

"Разговарали смо о досадашњем присуству Аустрије и њеног невладиног сектора у Сребреници, посебно организације `Бауерн хелфен Баурен` која годинама пружа помоћ угроженима на овом подручју и изградила је око 500 дрвених кућица за смјештај угрожених", рекао је Памер.

Он је најавио да ће у Сребреницу за неколико дана доћи делегација потенцијалних аустријских инвестотора и привредника.

"Начелник нам је објаснио које су могућности сарадње и потенцијали који постоје у овој општини. Мој циљ је да повезујем инвеститоре из Аустрије са привредницима у Сребреници ради стварања боље будућности", истакао је Памер.

Грујичић је изразио задовољство данашњим састанком на коме је, како каже, разговарано о разним темама, али да је фокус био на привредној сарадњи и покретању рада Бање "Губер".

"Упознат сам да су неке аустријске фирме заинтересоване за ову бању. Надам се ћемо наћи начина да барем у неком проценту почнемо да користимо то природно добро и да спријечимо да љековита вода и даље отиче у канализацију", рекао је Грујичић.

Он каже да му је аустријски амбасадор пренио да Аустрија жели да помогне економски развој Сребренице и да ће за неколико дана делегација привредника и инвеститора из те земље посјетити општину како би сагледала могућности сарадње.

"Треба да видимо шта ми можемо да понудимо аустријским инвеститорима у области прераде млијека и меса, а шта они могу заузврат нама. Очекујем бољу и интензивнију сарадњу, а радује ме да је амбасадор Памер обећао да ће лично препоручивати инвеститорима Сребреницу као мјесто гдје треба да улажу", рекао је Грујичић.

Он каже да је током разговора упознат са активностима Аустрије и њеном значајном доприносу опоравку Сребренице у претходним годинама.

"Аустрија је много допринијела да се угроженим становницима наше општине обезбиједе основни услови за живот, без обзира како се ко зове, као и помогла је да се врате у ову средину", рекао је Грујичић.

Дораја Еберле из аустријске хуманитарне организације "Сељаци помажу сељацима" најавила је пружање помоћи у подизању плантажа малине, али и омогућавање младима из ове средине да "виде свијет", што се већ више година чине посредством "Куће добрих тонова".

Сребреничка "Кућа добрих тонова" окупља око 300 дјеце из ове и братуначке општине, која похађају музичке радионице, а аустријски покровитељи омогућили су им бројна путовања и наступе по БиХ и неким европским државама.

Извор: СРНА