latinica  ћирилица
26/06/2017 |  12:03 ⇒ 12:11 | Аутор: РТРС

На Мраковици 2. јула обиљежавање 75 година од Битке на Козари

Велики народни збор поводом обиљежавања 75 година од Битке на Козари биће одржан 2. јула на Мраковици, најављено је данас у Приједору након сједнице Пододбора Владе Републике Српске за обиљежавање значајних историјских догађаја.
Сједница Пододбора о обиљежавању годишњице Битке на Козари - Фото: СРНА
Сједница Пододбора о обиљежавању годишњице Битке на КозариФото: СРНА

Предсједник Пододбора Велимир Дуњић рекао је да је херојска борба народа Козаре током Другог свјетског рата позната у свијету и да ће на Козари и ове године бити бројне домаће и стране делегације.

- Оно што је установљено ранијих година у овом традиционалном обиљежавању козарачке епопеје јесте да су у организацију укључени одбори Владе Републике Српске и Владе Србије за његовање традиције ослободилачких ратова, тако да се, осим званичника Српске, очекује и обраћање званичника Србије - најавио је Дуњић.

Предсједник СУБНОР-а Републике Српске Вељко Родић рекао је да ће то бити још једно сјећање на дан када се догодила чувена битка за одбрану Козаре и збјега од 80.000 мјештана.

- Од 1945. године, па до данас обиљежава се тај историјски догађај на Мраковици и захвалан сам свим структурама које нам помажу и ангажују се на обиљежавању тог догађаја из Народноослободилачке борбе - каже Родић.

Он је позвао све поштоваоце антифашистичке борбе и козарачке епопеје да тог дана дођу на Мраковицу на традиционални народни збор.

На сједници је усвојен програм обиљежавања који ће почети у 9.30 часова пријемом званица у вили Мраковица, а у 10.00 часова услиједиће парастос код спомен-крста. Полагање вијенаца на централно спомен-обиљежје предвиђено је за 11.15 часова, а обраћање званичника за 11.40 часова, након чега ће услиједити умјетнички програм.

Организатори су позвали начелнике сусједних општина и градова да обезбиједе бесплатан аутобуски превоз до Козаре за све заинтересоване грађане.

На Козари је од 10. јуна до 15. јула 1942. године страдало 10.000 бораца и 40.000 цивила.

Битка на Козари почела је 10. јуна 1942. године и трајала је 27 дана, до пробоја на југозападном дијелу планине, 15 километара источно од села Међувође.

Битка на Козари, у којој су малобројне партизанске јединице браниле народ у збјегу, била је значајна за цјелокупни партизански покрет отпора јер је представљала примјер јунаштва и одлучности бораца пред надмоћнијим и добро наоружаним непријатељем.

Историчари су прикупили податке о 33.398 побијених бораца и цивила, док судбина многих ни до данас није позната.

Извор: СРНА