latinica  ћирилица
26/06/2017 |  11:44 ⇒ 15:42 | Аутор: РТРС

За пет мјесеци 222 случаја злоупотребе дроге

Министарство унутрашњих послова Републике Српске је за пет мјесеци ове године открило 222 случаја злоупотребе дроге, од којих је 98 кривичних дјела и 124 прекршаја.
Полиција Српске - Фото: РТРС
Полиција СрпскеФото: РТРС

Међу кривичним дјелима најзаступљеније је неовлашћена производња и промет дроге, за које је тужилаштвима поднесено 89 извјештаја, што је око 14 одсто више у односу на исти период лани, саопштено је из МУП-а Српске.

Најзаступљенија је злоупотреба марихуане, па је у наведеном периоду одузето око 30 килограма ове дроге, што је готово двоструко више него у истом периоду прошле године.

Одузето је и око 118 грама хероина /лани око 116 грама/, кокаина око 506 грама /прошле године око 55 грама/, док је амфетамина одузето око 419 грама /лани око 126 грама/.

Спроводећи Стратегију надзора над дрогом и сузбијања злоупотребе дроге у Републици Српској за период 2016-2021. године, МУП Српске тежиште превентивног рада ставља на рад са ученицима основних и средњих школа, те су прошле године реализована предавања у 212 школа, која је похађало 9.096 ученика, 464 професора и 331 родитељ.

Своје активности на сузбијању употребе дроге МУП је усмјерио на откривање и процесуирање тежих облика кривичних дјела, нарочито оних са елементима организованости.

Поводом Међународног дана борбе против кријумчарења и злоупотребе дроге, на подручју свих полицијских управа полицијски службеници данас дијеле информативно-едукативне летке и разговарају са грађанима.

Тиме се жели указати на штетност употребе дроге с циљем превентивног дјеловања, нарочито на млађе генерације да би број конзумената био што мањи.

МУП Српске у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите поводом обиљежавања Међународног дана борбе против кријумчарења и злоупотребе дроге спроводи кампању "Избјегни замку".

Генерална скупштина УН је 1987. године установила Међународни дан борбе против кријумчарења и злоупотребе дроге, који се од тада обиљежава сваке године 26. јуна с циљем да се у свијету смањи злоупотреба дроге и сузбије кријумчарење.

Бањалука: Због злоупотреба дрога ухапшено 101 лице

На подручују Полицијске управе Бањалука у протеклих пет мјесеци евидентирано је 26 кривичних дјела и 39 прекршаја у вези са злопотребом опојних дрога, а ухапшено је 101 лице.

Шеф Одсјека за дроге у Полицијској управи Бањалука Љубиша Анђић рекао је новинарима да је у протеклих пет мјесеци одузето око 58 грама хероина, 25 грама кокаина, те око 2,5 килограма марихуане и 64 грама амфетамина.

Он каже да ће припадници Полицијске управе Бањалука и даље предузимати овакве или сличне превентивне мјере.

Припадници Полицијске управе Бањалука дијелили су данас грађанима промотивни материјал о штетним дејствима опојних дрога, као и о превентивним активностима борбе против злоупотребе и кријумчарења дроге.

"Циљ ових активности је информисати што већи број грађана о томе шта се подразумијева под појмом `опојна дрога`, која су њена штетна дејства, те како препознати конзументе", рекао је Анђић.

Он је додао да је акција "Избјегни замку" на Тргу Крајина одржана поводом обиљежавања Међународног дана борбе против злоупотребе и кријумчарења дрога.

Извор: СРНА