latinica  ћирилица
24/06/2017 |  18:01 ⇒ 20:33 | Аутор: РТРС

Спектакл - тако су аналитичари оцијенили инаугурацију предсједника Србије (ВИДЕО)

Спектакл, тако су аналитичари оцијенили синоћњу свечаност поводом инаугурације предсједника Србије.
Свечана инаугурација предсједника Србије Александра Вучића - Фото: РТРС
Свечана инаугурација предсједника Србије Александра ВучићаФото: РТРС

Инсистирање на доласку свих лидера региона и говор Александра Вучића, како оцјењују, показују тежњу Србије да преузме водећу улогу у региону.

Београд није био центар свијета, али је послао поруку - да је центар региона. Вучићев говор који је био фокусиран на сусједе, аналитичари тумаче као најаву да ће се бавити повезивањем региона.

- Он жели да се бави безбједношћу и питањима од регионалног значаја. Са одласком Хрватске у ЕУ. Србија је неки природни лидер, који са БиХ може играти кључну улогу - нагласио је аналитичар Бојан Клачар.

Да Србија има услове за улогу лидера признају и европски представници, али не и сви у региону.

- Много ће воде протећи прије него постанемо пријатељске земље - рекла је предсједница Хрватске Колинда Грабар Китаровић.

Импресивна свечаност наишла је на подијељена мишљења. Неки су потезали питање укуса, док су поједини опозициони лидери тражили да им се покаже трошковник.

- Не могу да разумијем критике опозиције - рекао је министар рада Србије Александар Вулин,

На инаугурацији није све било у складу са протоколом али јесте са традицијом, попут исказивања вокалних способности шефа српске дипломатије. Неки су се исказали као џентлмени, али сви су искористили прилику за неформалне разговоре током пријема.

Читава свечаност поводом инаугурације, била је подређена промоцији српске историје и културе. Званице и свјетски званичници, могли су да сазнају да је 17 римских војсковођа и императора потекло из ових крајева.