latinica  ћирилица
24/06/2017 |  15:25 ⇒ 21:04 | Аутор: РТРС

Производња органске хране - шанса за развој Српске (ВИДЕО)

На тропским врућинама важно је јести што више воћа и поврћа.
Органска храна - Фото: РТРС
Органска хранаФото: РТРС

Још је боље ако је из органског узгоја. Сертификованих произвођача органске хране је мало, и узгајивачи је производе углавном за своје потребе. А управо би овај облик пољопривредне производње могао да буде шанса за развој Српске.

Натпис на улазу у врт Миодрага Гламочанина из Приједора све говори. Овдје, на површини од 70 квадратних метара, узгаја десетак врста поврћа, на природан, органски начин – без иједног хемијског додатка. 

- Производ није декларисан и цертификован, али ја ово радим из хобија, за себе и своју породицу, све је на потпуно природан начин - рекао је Гламочанин.

 А све с једним циљем.

- Да знам шта једем ја, моја породица, и пријатељи којима евентуално поклоним вишак - додао је Гламочанин.

Позната је чињеница да се око 90% штетних материја и отрова у људски организам уносе управо преко хране.

Разлог су пестициди, хербициди и друге, по здравље опасне, агрохемикалије којима се намирнице третирају у индустријској производњи. Опасности тога свјесни су и грађани.

Здравој исхрани све већи значај се придаје и у свијету. Због тога, органска храна више није тренд, него потреба. Овај вид производње на свјетском нивоу биљежи годишњи раст од чак 10%. 

- Свака држава рецимо која подупире пољопривреду улаже у ту производњу, јер тад се становништво задржава на селу - истакла је дипл. инжињер пољопривреде  Татјана Стојановић.

А то је управо оно што треба Српској. Мали кораци ка циљу већ су направљени. Потенцијала има, али је недовољно искоришћен. Према незваничним подацима, у БиХ тренутно има тек око 40 сертификованих произвођача органске хране.