latinica  ћирилица
23/06/2017 |  17:29 ⇒ 19:50 | Аутор: РТРС

Мајкић: Правилник о индустријској безбједности на штету Српске

Посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Душанка Мајкић рекла је данас за Срну да усвајање Приједлога правилника о индустријској безбједности у Савјет министара БиХ представља још један примјер да се власт на нивоу БиХ понаша крајње неодговорно и доноси одлуке на штету Републике Српске.
Душанка Мајкић - Фото: РТРС
Душанка МајкићФото: РТРС

- То је још један доказ како се понашају представници Српске у заједничким институцијама БиХ - навела је Мајкићева и оцијенила да министар безбједности Драган Мектић, пошто није сигуран гдје му почиње, а гдје завршава надлежност, све проглашава за своју надлежност и не занима га став Српске.

Она је истакла да је члан Закона о заштити тајних података из 2009. године прописао да ће се подзаконским актом Савјета министара БиХ ближе прописати одредбе које се односе на начин издавања индустријске дозволе, процедуре издавања индустријске безбједносне дозволе, садржај и облик упитника и друге ствари које су у вези са том области.

Мајкићева је нагласила да је од 2009. године Република Српска сваки пут учествовала у радним групама које би дефинисале ствари у вези са заштитом података и да је 2013. године израђен приједлог за прецизним дефинисањем индустријске безбједности.

- Министарство унутрашњих послова Српске је у то вријеме учествовало у свему томе и није се успио наћи заједнички договор за индустријску безбједност јер нисмо прихватали да надлежност за ту врсту безбједности буде на Министарству безбједности БиХ, које би требало да издаје безбједносну дозволу фирмама које су из Српске и за које то министарство нема никакву надлежност - каже Мајкићева.

Она је додала да је у више наврата од 2014. године покушано да буде ријешен овај проблем и да се то није успјело урадити, те да је "остављено за нека друга времена", када ће бити више наде за договор који одговара свима.

Мајкићева је рекла да је доласком Драгана Мектића на чело Министарства безбједности БиХ формирана радна група која у свом саставу није имала представнике из Републике Српске, те да ће они бити именовани накнадно, "након велике буке у јавности".

- Шта нам је то вриједило када се та радна група никада није састала. Дакле, Мектић је направио радну групу која треба да ради по његовом налогу, а када су ушли у њу представници Српске, он је одлучио да се она не састаје - навела је Мајкићева.

Она је истакла да је Мектићу тада очито неко сугерисао да не иде на измјену закона јер неће добити сагласност из Српске и да се одлучио за израду правилника као нижег акта.

Мајкићева је нагласила да је 2015. године Министарство безбједности од Владе Српске тражило став по том правилнику и добило негативан одговор, те да се од тада ништа није догађало.

- Јуче је на Савјету министара, без информисања јавности, усвојен поменути правилник, иако се зна став Владе Српске о том питању, а на сајту Савјета министара нема ниједног податка да је усвојен - каже Мајкићева.

Савјет министара БиХ усвојио је јуче Приједлог правилника о индустријској безбједности, потврдила је Срни руководилац Службе за информисање Савјета министара БиХ Мирјана Мицевска.

Извор: СРНА