latinica  ћирилица
23/06/2017 |  15:43 ⇒ 18:07 | Аутор: РТРС

Линта: Брамерц прећуткује српске жртве

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта осудио је изјаву главног тужиоца Хашког трибунала Сержа Брамерца да се треба надати да ће Србија и Република Српска "званично признати да је у Сребреници почињен геноцид", који упорно прећуткује чињеницу да се тежак злочин десио и над 3.500 Срба у средњем Подрињу.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта каже да главни тужилац Хашког трибунала нема части ни храбрости да призна истину да се у Сребреници није десио геноцид, већ злочин, као и на многим другим мјестима у БиХ, Хрватској и на Косову и Метохији.

- Игнорисање српских жртава значи игнорисање цивилизацијских стандарда - рекао је Линта и додао да упорни покушаји Брамерца и дијела међународне заједнице да се злочин у Сребреници оквалификује као геноцид одгађају право помирење и стално производе тензије, напетост и међусобно неповјерење.

Он је позвао Брамерца да се заложи за формирање међународне комисије независних стручњака, чији би циљ био да утврди шта се десило у Сребреници 1995. године.

- Тек након што буде утврђена истина, укључујући и тачан списак несталих, погинулих у борбама у Сребренци и на другим ратиштима, погинулих у међусобним сукобима у Сребреници, као и умрлих природном смрћу, и када се признају српске жртве, биће створен један од предуслова за почетак искреног помирења - поручио је он.

Линта подсјећа да су бројни међународни и домаћи стручњаци, универзитетски професори, интелектуалци, званичници УН, генерали и новинари чињенично утврдили да се у Сребреници није десио геноцид, већ да је ријеч о манипулацији бројем жртава.

Извор: СРНА