latinica  ћирилица
23/06/2017 |  09:30 ⇒ 18:00 | Аутор: РТРС

Вучић са бројним званицама уочи инаугурације (ФОТО)

Дан инаугурације предсједника Србије Александра Вучића, у београдској вили "Мир", обиљежен је бројним сусретима са високим званицама из региона и свијета.
Вучић са Рогозином (Фото: Танјуг / Димитрије Гол) -
Вучић са Рогозином (Фото: Танјуг / Димитрије Гол)

Предсједник Србије Александар Вучић билатералне сусрете је почео у 9 часова разговором са потпредсједником Русије Дмитријем Рогозином.

На састанак код предсједника Србије дошли су и чланови Предсједништва БиХ Младен Иванић и Бакир Изетбеговић. Хрватски члан Предсједништва доћи ће на свечаност поводом инаугурације.

Србија снажно подржава развој односа са БиХ и очекује да ће у наредном периоду бити интензивиран политички дијалог на свим нивоима, истакао је  Вучић.

"Србија подржава суверенитет и територијални интегритет БиХ и одредбе Дејтонског мировног споразума и жели активну сарадњу како са централним, тако и са ентитетским властима. Пут ка бољој будућности води кроз активну сарадњу у бројним областима које су од обостраног интереса", истакао је Вучић, који је на састанку у Београду разговарао са Иванићем и Изетбеговићем о односима Србије и БиХ, ситуацији у региону и о узајамној подршци у процесу евроинтеграција.

Он је нагласио да је БиХ за Србију један од кључних партнера у региону, те да Србија посебну важност придаје развоју економских односа јер је БиХ један од њених најважнијих економских партнера.

Иванић је изјавио да вјерује у побољшање односа Србије и БиХ, али да ће то, када је ријеч о БиХ, зависити од бошњачких лидера. Он је након састанка рекао да односи БиХ и Србије никада нису били проблем, већ односи појединих лидера у БиХ, прије свега бошњачког народа и руководства у Србији.

"Ја сам, међутим, оптимиста и мислим да ће ствари кренути набоље. Вјероватно ће још бити проблема, али ствари се крећу боље него што су биле", навео је Иванић. Он је истакао да је на састанку разговарно о односима БиХ и Србије и неким конкретним стварима које би се могле урадити.

Изетбеговић каже да је састанак био добар и да постоје обострани интерес и спремност да буде ријешено питање границе.

"Мислим да ће то ићи, али очекујем да оно што смо говорили, неке лијепе ријечи и обећања, са обје стране, преточимо у активности", рекао је Изетбеговић.

Вучић је разговарао и са хрватском предсједницом Колиндом Грабар Китаровић.

Вучић је изјавио да је данашњи разговор са предсједницом Хрватске био добар и коректан и најавио да ће сусрети бити настављени с циљем побољшања билатералних односа.

"Наставићемо наше разговоре...и да не бисмо журили. Није то једноставно. Ми имамо много тога што оптерећује наше односе", рекао је он.

Он је рекао да вјерује да ће у нередних шест мјесеци у разговорима са Загребом бити постигнути значајни резултати који би могли да омогуће какво-такво побољшање односа Србије и Хрватске, као и Срба и Хрвата.

Вучић се претходно састао и са предсједником Словеније Борутом Пахором.

Посљедњи билатерални сусрет, пред свечаност инаугурације, Вучић је имао са Јоханесом Ханом, комесаром за проширење и сусједску политику ЕУ.

Хан је рекао да Србија има важну улогу у одржавању мира и унапређењу сарадње на западном Балкану. Истакао је важност регионалне стабилности.

Вучић је захвалио на присуству представника ЕУ на свечаној церемонији поводом његове инаугурације и то у дану засједања Европског савјета у Бриселу, саопштено је из прес-службе предсједника Србије.

"Ово је јасна порука да ЕУ рачуна на Србију као свог члана", истакао је Вучић. Он је поновио да чланство у ЕУ остаје главни спољнополитички приоритет Србије и изразио задовољство што су током јуна отворена још два поглавља.

Вучић и Хан (Фото: Танјуг/Сава Радовановић)

Током дана, Вучић се састао са потпредсједником Сталног комитета Свекинеског народног конгреса Кине Ђијем Бингсјуеном. Он је захвалио кинеском руководству што је, доласком њиховог високог представника на ову свечаност, та земља исказа колико је искрено њено пријатељство према Србији.

- „Захвалио бих посебно предсједнику Кине Си Ђинпингу због иницијативе "Један појас један пут", која је значајна не само за нашу земљу. Захвалио бих на, како то предсједник Си каже, "челичном пријатељству" Кине са Србијом“ - рекао је Вучић.

Предсједник Србије се састао и са премијером Габона Емануелом Исозеом Нгондеом, а у разговору је истакао да је Србија међу спољнополитичке приоритете уврстила развијање односа са Афричком унијом и партнерима из Африке и изразио спремност да они буду подигнути на ниво стратешких партнерских односа.

Габонски премијер је Вучићу уручио писмо предсједника Габона Али Бонго Ондимбе, у коме се, уз честитке на новој дужности, предлаже повећање размјене посјета како највиших званичника, тако и стручњака и привредника.

Вучић се састао и са министром спољних послова Грузије Михаилом Џанелиџе, као и Владимиром Колтовичем, министром за антимонополско регулисање и трговину Бјелорусије.

Вучић и Џанелидзе су се сагласили да су туристички потенцијали Србије и Грузије велики и да би успостављање директног лета између Београда и Тбилисија, уз довршетак процеса визне либерализације, допринијело развоју туризма.

Вучић је поновио позив да привредници из Грузије посјете Србију и са српским колегама размотре могућности за инвестирање у обје земље. Он је захвалио Грузији на принципијелном ставу о непризнавању једнострано проглашене независности Косова.

Предсједник Србије је разговарао и са Ендруом Леслијем, парламентарним секретаром Канаде за односе са САД, те Раухијем Фатухом, савјетником предсједника Палестине за међународна питања.

Извор: Агенције