latinica  ћирилица
22/06/2017 |  12:16 ⇒ 13:26 | Аутор: РТРС

Угрожена производња у Фабрици Тесла у Брчком (ВИДЕО)

Босна и Херцеговина је једина земља у Европи у којој је годинама онемогућена прерада олова и оловних легура.
Творница акумулатора - Фото: РТРС
Творница акумулатораФото: РТРС

У исто вријеме притисцима разних лобија и утицају неких политичких кругова у Савјету министара, дозвољен је нелојалан извоз ове стратешке полусировине, чиме је Фабрика Тесла у Брчком, једина те врсте у БиХ, скоро зауставила прераду старих акумулатора.

Тесла је 2007 и 2008.године годишње прерађивала 7.000 тона старих акумулатора. Плате око 100 запослених биле су солидне и редовне. Потом, настаје агонија која у овом предузећу траје већ 10 година!

 Нека извозничка предузећа, потпомогнута разним лобијима и утицајним министрима у Савјету министара БиХ, већ 10 година сакупљају отпадни олов у БиХ и уз далеко веће цијене продају га у Словенију и Хрватску. Таква цијена, кажу у Тесли, није могућа у европским земљама, јер гуши домаћу прераду.

До хаоса на тржишту олова у БиХ, дошло је због нелојалног извоза у Словенију и Хрватску, потпомогнутог неким моћницима из Савјета министара, жале су у Тесли, у којем је доведена у питање егзистенција 50 радника, и пет милиона марака је мање у БиХ од индиректних пореза.

Свака озбиљнија земља заштитила је домаћу прераду ове стратешке сировине, а Савјету министара је од усвајања Базелске конвенције за заштиту домаће прераде, до усвајања Закона прошло пуних 17 година? Прошле године је усвојен Закон, а задња дозвола предузећа која нелојално извозе олово истeкла је прије два мjесеца.

- Значи нема извоза ни у Хравстку,ни у Словенијуни у Србију, Тесли смо створили услове да ради. Тесла треба да понуди одговарајућу цијену и треба да имамо довољно откупљивача, они сабирају отпад да га понуде Тесли, поручио је Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара. 

Ако би цијена добављача старог олова била као и она која у ЕУ не може бити већа од 32 одсто од цијене на светској берзи, Тесла би кажу могла да запосли још 90 радника. Ако закон и даље буде мртво слово на папиру, онда је катанац на овој фабрици загарантован.