latinica  ћирилица
22/06/2017 |  10:00 ⇒ 14:40 | Аутор: РТРС

Иванић: Заједничке институције БиХ оптерећене паралелизмом

Предсједавајући Предсједништва БиХ, Младен Иванић, изјавио је да у заједничким институцијама БиХ и даље постоје елементи паралелизма који су доминирали у периоду када је Бакир Изетбеговић покушао да покрене ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије за геноцид.
Младен Иванић - Фото: РТРС
Младен ИванићФото: РТРС

"И даље постоји много елемената тог паралелизма. Амбасадор БиХ у Хагу никад није одговарао за потезе које је повукао мимо институција. Чекам да се неке ствари потпуно разголите па ћу поново тражити одговорност. Ни Хрвати нису задовољни јер уочавају одређен паралелизам у обавјештајном сектору", истакао је Иванић.

Он је оцијенио да су теме попут оспоравања Дана Републике Српске биле бескорисне јер је 9. јануар био и остаће празник.

"Сваки покушај да се он укине био је бесмислен, а ми смо трошили мјесеце на то, као и на причу о ревизији пресуде. У међувремену, ниједан озбиљан инвеститор није дошао у БиХ, није било ниједне озбиљне реформе", рекао је Иванић за магазин "Недељник", издање за Републику Српску.

Говорећи о односу са осталим члановима Предсједништва БиХ, Драганом Човићем и Бакиром Изетбеговићем, он је рекао да у БиХ сада фали бошњачки лидер који ће другим народима у земљи да пружи осјећај сигурности и дати већи политички простор. Према његовим ријечима наставља се стара традиција у којој су само Бошњаци жртве што додатно оптерећује и у назађује односе у БиХ.

На питање да ли је пропаст већине у парламенту БиХ и његов пораз јер је, ипак, био кључна личност у њеном формирању тако што је практично увео Савез за промјене у власт, Иванић каже да то није пораз већ слика стања у БиХ. Иванић, који ће сутра присуствовати свечаном пријему код предсједника Србије Александра Вучића поводом преузимања те дужности, изразио је очекивање да ће Вучић направити озбиљан искорак када је ријеч о БиХ.

Извор: СРНА