latinica  ћирилица
22/06/2017 |  09:23 ⇒ 09:31 | Аутор: РТРС

У току радови на регионалној депонији Стара пруга - Курево (ФОТО)

Директор Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске Срђан Тодоровић обишао је регионалну депонију Стара пруга-Курево код Приједора, гдје се изводе радови на санацији постојеће инфракструктуре за пречишћавање отпадних вода.
Обилазак депоније (Фото: Влада Републике Српске) -
Обилазак депоније (Фото: Влада Републике Српске)

"Санацијом оштећеног цјевовода спријечиће се излијевање вода из зацијевљених потока који пролазе кроз тијело депоније и њихов контакт са депонованим отпадом, чиме се, истовремено, штите водотокови ријека Љубовице и Сане од загађења депонијским водама", изјавио је директор Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске Срђан Тодоровић приликом обиласка радова.

У оквиру реконструкције цијевног система за одвођење вода биће промјењене поломљене цијеви на дијелу трећег тијела депоније, у дужини од 80 метара.

Обилазак депоније (Фото: Влада РС)

Вриједност радова је 60.456,00 КМ, од чега је Фонд обезбиједио 40,000,00 КМ, по јавном конкурсу из 2016. године. Пројекат реализује АД "Комуналне услуге" из Приједора.

Реализацијом овог пројекта створиће се предуслови за изградњу санитарне ћелије и модерног постројења за пречишћавање отпадних вода, у складу са главним пројектом регионалне санитарне депоније.

Планирани рок за завршетак радова на санацији постојеће инфракструктуре за пречишћавање отпадних вода је август 2017. године.