latinica  ћирилица
21/06/2017 |  19:22 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Округли сто у Приштини без српског језика

Удружење новинара Србије и његов огранак на Косову и Метохији упутили су оштар протест због одлуке Канцеларије главног тужиоца самопроглашеног Косова да онемогући представницима медија употребу српског језика на данашњем округлом столу о кривичним дјелима над новинарима, који се одржава у Приштини.

На округлом столу, који је организован уз подршку ОЕБС-а, на дневном реду су теме од значаја за цијелу новинарску заједницу јер учесници разговарају о нападима и притисцима на новинаре, који су пријављени тужилаштву, саопштили су из УНС-а.

"Прилику да учествују на округлом столу добили су само представници косовских тужилаштава, новинарских и медијских организација косовских Албанаца и представници ОЕБС-а", наведено је у саопштењу.

Позив предсједнику УНС-а на Космету Будимиру Ничићу и малом броју представника српских медија стигао је 17 часова прије одржавања округлог стола и након истека рока за пријављивање.

Из УНС-а су упозорили да још нема напретка у истрагама убистава и киднаповања новинара и медијских радника на Косову и да УНС има евиденцију за седам убијених и несталих колега који су извјештавали за медије на српском, и шест новинара који су убијени, а радили су за косовске медије на албанском језику.

"УНС са својим огранком на Косову сматра да изостављање релевантних организација попут наше, која окупља више од 100 новинара и медијских радника на Косову, као и представника медија на српском језику, представља флагрантну дискриминацију, коју је овог пута спровела Канцеларија главног тужиоца Косова уз подршку ОЕБС-а", наведено је у саопштењу.

Извор: СРНА